USA nær atomkatastrofe i 1961

NÆR KATASTROFE: 260 ganger så kraftig som bomben som ble sluppet over Hiroshima (bildet), var bomben som kunne eksplodert over USA i 1961. Foto: AP Photo/USAF/ NTB scanpix) Les mer Lukk

Bare en enkelt avslått bryter hindret at en atombombe hadde eksplodert over North Carolina i 1961, viser dokumenter som nylig er frigitt.

Bomben var 260 ganger så kraftig som bomben som ble sluppet over Hiroshima.

Avisa The Guardian skriver at dokumentet er det første klare beviset for at USA var nær ved en katastrofe i 1961 da to atombomber falt ned etter at et B-52 bombefly eksploderte i lufta.

Les også:Se hvordan en atombombe ville rammet Oslo

Goldsboro

De to hydrogenbombene falt ned nær byen Goldsboro 23. januar 1961. Det var bare tre dager etter at president John F. Kennedy hadde holdt sin innsettelsestale som USAs president.

Det har lenge vært kjent at det var et uhell i North Carolina i januar 1961, men det har ikke vært klart hvor alvorlig det var, og myndighetene har alltid insistert på at befolkningen ikke var i fare.

Men dokumentet viser at en av de to bombene oppførte seg slik bombene skal i krig, og at det til slutt var bare en avslått bryter som hindret en total katastrofe. Denne bryteren kunne lett ha blitt kortsluttet da bomben traff bakken, noe som ville ført til en kjernefysisk sprengning.

Les også:Over 2000 atombomber sprengt siden 1945

Ville truet millioner

Hadde bomben eksplodert, ville radioaktiviteten ha spredt seg over Washington, Baltimore, Philadelphia og kanskje helt til New York og truet millioner av menneskers liv.

Ulykken skjedde da den kalde krigen mellom USA og Sovjetunionen var på sitt kaldeste. Det er den amerikanske journalisten Eric Schlosser som har fått ut de tidligere hemmeligstemplede dokumentene med henvisning til loven om pressefrihet.

Les også:Han overlevde to atombomber

– Ikke mulig

– Amerikanske myndigheter har uavbrutt forsøkt å hemmeligholde opplysninger for det amerikanske folket for å hindre at det stilles spørsmål om vår atomvåpenpolitikk, sier Schlosser.

– Vi ble alltid fortalt at det ikke var mulig at disse våpnene kunne sprenges tilfeldig, men her har vi et eksempel på at det var svært nær å skje.

Forfatteren av rapporten, den amerikanske vitenskapsmannen Parker F. Jones, skrev nøkternt i rapporten at «det ville vært dårlige nyheter i bøtter» om bomben hadde eksplodert.