Superstorm på vei mot Taiwan, Filippinene og Hongkong

Your browser doesn't support HTML5 video.

Kraftig tyfon i Taiwan
Supertyfonen Usagi, årets kraftigste storm til nå, hadde lørdag kurs direkte mot sundet mellom Taiwan og Filippinene. På Taiwan ventes 1,2 meter regn.

Ifølge den britiske avisen Telegraph er stormen den sterkeste i verden hittil i år, og den kan være den voldsomste siden 1984.

Cathay Pacific stopper alle flyginger til og fra Hongkong fra klokken 18 søndag, men sier de vil bli gjenopptatt gradvis utover mandag om været tillater det.

Stormen har allerede truffet land noen steder. Se video øverst i artikkelen.

Les også: Supertyfon truer Hongkong og Kina

300 km i timen

Tyfonen vokste kraftig i styrke i løpet av fredag. Med vindkast på opp til 300 kilometer i timen bringer den med seg voldsom nedbør og springflo.

På øygruppen Batanes nord på Filippinene rev stormen opp trær med røttene og ødela strømforsyningen. Avlinger ble ødelagt, men det er ikke meldt om omkomne så langt.

– Vinden er svært sterk. Jeg kan ikke gå ut, sa Batanes' guvernør Vicente Gato til radiokanalen DZBB i Manila.

Nødtjenester sier de er forberedt på det verste. Vel 100 familier er så langt evakuert.

Les også: Dyster leting etter døde i Mexico

Mye regn

På Taiwan er noen flyginger kansellert og 1.600 soldater utplassert for å bistå i redningsarbeid. Nesten 2.500 personer er evakuert. Taiwans meteorologiske institutt har advart befolkningen om at stormen kan inneholde opptil 1,2 meter nedbør.

Stormen ventes å nå det sørlige Kina og Hongkong søndag kveld eller tidlig mandag.

Hongkongs myndigheter sier stormen utgjør «en alvorlig trussel» mot byen. Befolkningen bes forberede seg på voldsom vind og mulige oversvømmelser. Flyselskapene Cathay og Dragonair varsler at de stopper alle flyginger i påvente av at stormen skal nå fastlandet sør i Kina. Hongkong internasjonale flyplass er i prinsippet åpen.

Ifølge den amerikanske marinens tyfonvarslingssenter er Usagi like sterk som en orkan i kategori 4.

Fra Taiwan og Filippinene har Usagi kurs direkte mot Hongkong.