Høyre skal være interessert i å gi KrF noe ekstra

VIL HA MED KRF: Erna Solberg (H) skal være villig til å gi Knut Arild Hareide (KrF) noe ekstra for å sikre at partiet blir med i regjering. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Påtroppende statsminister Erna Solberg (H) skal være interessert i å gi KrF gjennomslag for et par av partiets hjertesaker, for å få partiet til å bli med i sin regjering.

– Alle disse synsingene. Jeg vet ikke hvor de kommer fra, sa Solberg da hun ankom Nydalen lørdag morgen til sjette dag med regjeringssonderinger.

VG viser til flere kilder på borgerlig side som sier at Solberg er klar til å gi Knut Arild Hareide (KrF) og hans parti særbehandling for å få dem med på laget.

Målet skal være at det skal bli vanskelig for Hareide å forsvare at partiet ikke gikk med i en ny borgerlig regjering.

Les mer: Vil legge ned tre av fire kommuner

– Trenger tid

Hjertesakene som KrF kan få innfridd, er et engangs amnesti og oppholdstillatelse for de gjenværende asylbarna i Norge. Det skal også ligge an til flere KrF-seire i familiepolitikken. Pappapermen skal opprettholdes, og den nye regjeringen vil si nei til tidlig ultralyd og avvise både egg- og sæddonasjon, skriver VG.

KrF-leder Knut Arild Hareide kom inn bakveien og møtte ikke pressen før sonderingene i Nydalen lørdag. Men en opplagt parlamentarisk leder Hans Olav Syvertsen svarte slik på om det nå ligger an til at KrF får veldig godt gjennomslag:

– Det ligger ikke an til noe som helst foreløpig, så det kan jeg ikke si noe om.

Om framdriften i forhandlingene sa han:

– Vi trenger tid, men det er ikke noe annerledes enn vi hadde tenkt. Alt går bra.

Ut i neste uke

Høyre-leder Solberg har nå i fem dager sondert mulighetene for ny regjering sammen med øvrig borgerlig side på et hotell i Nydalen.

– Vi diskuterer ordentlig politikk og saker, men vi kommer ikke med noen løypemeldinger på veien, sa Solberg da hun ankom til dag seks med sonderinger.

Solberg sa at det ikke er satt noe fast tidspunkt for når sonderingene må være ferdige.

– Men vi kommer nok neste uke til å ta en bakkontakt til partiene våre for å få beskjed tilbake igjen om hva de føler om hvor vi står, sa Solberg.

Sonderingssamtalene lørdag skal etter planen pågå til cirka klokken 15. Så tar partiene sonderingspause søndag, men møtes igjen mandag morgen.