Høyre vil ha fullskala-renseanlegg innen 2020

Høyre-leder Erna Solberg sier at det var på høy tid at regjeringen stanset planene om fullskala CO2-rensing på Mongstad. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix. Les mer Lukk

Høyre-leder Erna Solberg sier at det var på høy tid at regjeringen stanset planene om fullskala CO2-rensing på Mongstad.

– Det er lenge siden Høyre stilte spørsmål ved om vi faktisk var i stand til å realisere dette prosjektet innenfor økonomisk forsvarlige rammer, sier hun til NRK.

Miljøpolitisk talsmann i Høyre Nikolai Astrup mener klimaforliket fra 2012 om å bygge fullskala-renseanlegg innen 2020 fortsatt er gjeldende.

Han forstår ikke hvorfor olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) mener Stortinget på nytt skal vedta bygging av fullskala-renseanlegg innen 2020.

Les også: Skrinlegger Mongstad-planer

– Alle partier på Stortinget, med unntak av Fremskrittspartiet, ble i klimaforliket fra juni 2012 enige om å bygge et fullskala renseanlegg innen 2020. Dette vedtaket står seg helt uavhengig av hva som nå skjer på Mongstad, sier Astrup, som lenge har vært kritisk til kostnadsnivået på Mongstad-satsingen.

Han sier Høyre er positive til teknologisenteret.

– Regjeringens vedtak kommer på et pussig tidspunkt. Vi mener et fullskala-renseanlegg for CO2 alternativt kan bygges på Svalbard, eller i Grenlandsområdet i Telemark, sier Astrup.