Aksla-drapet: To nye uker i isolasjon for drapssiktet

FENGSLING: Politidvokat Yngve Skovly utenfor politihuset i Ålesund. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Les mer Lukk

Den 23 år gamle mannen som er siktet for å ha drept Anja Weløy Aarseth (21) i Ålesund i august, fikk fredag forlenget sin isolasjonsperiode med to uker.

Sunnmøre tingrett ga dermed politiet medhold i begjæringen om at ytterligere to uker av den åtte uker lange varetektsfengslingen som ble påbegynt 6. september skal være i isolasjon.

– Han har samtykket til forlenget isolasjon, slik at fengslingsmøtet var en ren kontorforretning, sier politiadvokat Yngve Skovly i Sunnmøre politidistrikt til NTB.

Mannen ble varetektsfengslet etter å ha tilstått å ha tatt livet av den 21 år gamle studenten på byfjellet Aksla onsdag 28. august. Han er tidligere dømt for grove volds- og drapstrusler.

I januar i år ble 23-åringen dømt til 21 dagers fengsel for å ha truet to politimenn. Han ble også dømt til 90 dagers fengsel i Romsdal tingrett i september i fjor for en rekke lovbrudd.

Les også: Politiet: Finner ikke Anjas mobil

Erkjenner ikke ran

Den siktede har forklart seg om sine bevegelser i avhør. Skovly sier at politiet ønsker isolasjonen forlenget for å gå gjennom disse forklaringene.

– Han har hele tiden fastholdt sin forklaring. Han erkjenner seksuelt overgrep og drap, men ikke ransforsøket i Pluto-kiosken, sier politiadvokaten.

Psykiater Terje Tørrissen fra Ålesund og hans kollega Michael Setsaas fra Trondheim har begynt på den rettspsykiatriske vurderingen av mannen. Tørrissen var en av dem som vurderte Anders Behring Breivik som strafferettslig tilregnelig, en vurdering som Oslo tingrett støttet.

Partene i saken er enige om at det skal gjennomføres en rettspsykiatrisk vurdering.

Les også: Venn: - Hadde problemer med å styre temperamentet

Strenge regler

23-åringen satt også i isolasjon i de to første ukene av fengslingsperioden. Det er strenge regler som gjelder for å kunne holde noen isolert i fengsel. Retten skal fastsette en bestemt tidsfrist for isolasjonen. Fristen skal være så kort som mulig, og må ikke overstige to uker. Den kan forlenges ved kjennelse med inntil to uker om gangen.

Dersom etterforskningens art eller andre særlige omstendigheter tilsier at fornyet prøving etter to uker vil være uten betydning, og den siktede er fylt 18 år, kan fristen forlenges med inntil fire uker om gangen.

Om tungtveiende hensyn gjør det nødvendig, kan den fengslede holdes fortsatt isolert ut over tolv uker.