Oslo universitetssykehus tiltalt

Oslo universitetssykehus tiltalt Les mer Lukk

Oslo universitetssykehus og et ektepar i Oslo er tiltalt for å ha utnyttet filippinske sykepleiere som kom til Norge for å jobbe.

Oslo statsadvokatembeter hevder i tiltalen at ekteparet i Oslo har tatt urimelig store pengesummer av de filippinske sykepleierne for å hjelpe dem med å søke arbeidstillatelse, skaffe seg bolig og søke jobber, melder TV 2.

I sju punkter i tiltalen er ekteparet tiltalt for å ha benyttet seg av til sammen sju sykepleiere fra Filippinene. I tre av disse punktene er de tiltalt for å ha benyttet seg av utlendingenes situasjon i samarbeid med Oslo universitetssykehus (OUS).

– De er uforskyldt kommet inn i dette. De fikk en forespørsel om å hjelpe til med å skaffe operasjonssykepleiere av Oslo universitetssykehus, og de har prøvd etter beste evne å gjøre det, sier ekteparets forsvarer, advokat Tor Kjærvik.

Les også: Overleger på Ullevål: Pasientsikkerheten er dårlig

Kvinnenes bistandsadvokater ønsket at sykehuset og ekteparet skulle tiltales for menneskehandel, men denne tiltalen tok statsadvokatene ikke ut.

– Oslo universitetssykehus hele tiden har vært klare på at sykehuset har begått noen feil, men sykehuset bestrider å ha medvirket til utilbørlig utnyttelse av arbeidskraft og erkjenner derfor ikke straffskyld etter tiltalen, sier advokat Harald Stabell, som representerer Oslo universitetssykehus, til TV 2.

Han sier saken har fått konsekvenser for hvordan ansettelser nå foregår ved sykehuset.