Kvinnherad-drapet: Begge de siktede fengslet

65 år gamle Sigmund Gravdal ble funnet drept i et hus et stykke innenfor disse politisperringene i Sandvoll i Kvinnherad. Dette huset er utenfor sperringene og har ikke noe med saken å gjøre. Foto: Haugesunds Avis Kai-Inge Melkeraaen/NTB scanpix Les mer Lukk

De to kvinnene som er siktet for å ha drept Sigmund Gravdal i Kvinnherad, blir framstilt for varetektsfengsling lørdag formiddag. Politiet mener det var den 47 år gamle kvinnen som drepte 65-åringen, skriver Bergens Tidende.

Politiet mener det var den 47 år gamle kvinnen som drepte 65-åringen, skriver Bergens Tidende. Det ønsker imidlertid ikke politiet å kommentere.

Det synes imidlertid klart at 47-åringen var sammen med Gravdal da han døde. Bergens Tidende får opplyst at kvinnen har forklart at hun handlet i selvforsvar, etter selv å ha blitt angrepet. Hennes forsvarer sier til NRK at klienten kommer til å påberope seg nødverge.

– For min klients del, er det nok slik at saken er beheftet med nødvergeproblematikk. Det forventer vi at politiet skal etterforske grundig, sier forsvarer Odd Arild Helland.

Les også: Kvinne fortalte om drap - politiet fikk det ikke med seg

Nekter

Han ønsker ikke å kommentere om kvinnen har erkjent å ha utøvd vold. Til tross for at hun nekter straffskyld, aksepterte hun varetektsfengsling.

Begge de siktede venninnene ble varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll i Bergen tingrett lørdag formiddag, de to første ukene i full isolasjon.

Den 36 år gamle kvinnen nekter imidlertid hardnakket for å ha noe med drapet å gjøre. Hun påkjærte fengslingskjennelsen og krevde løslatelse.

– Min klient hevder at det ikke har skjedd noe galt mens hun var til stede i huset, forteller 36-åringens forsvarer Frode Skogvold til NRK.

– Hun aksepterer ikke siktelsen og hevder hun ikke har noe med saken å gjøre, sier han.

Les også: Mistenkelig dødsfall i Kvinnherad

Hammer og øks

Begge de to kvinnene på 36 og 47 år ble sett ved huset i Sandvoll i Kvinnherad av minst fem vitner drapsdagen. Gravdal ble funnet død i boligen sin onsdag kveld.

Ifølge flere medier hadde 65-åringen store hodeskader, og den foreløpige obduksjonsrapporten viser at Sigmund Gravdal trolig døde av slag mot hodet. Det ble funnet en hammer og en blodig øks ved siden av ham og det var tydelige spor etter kamp i gangen der han ble funnet.

Ifølge Bergens Tidende kjørte de to venninnene til Gravdals bolig sent tirsdag kveld. De feilparkerte på en naboeiendom, før de startet festing hjemme hos 65-åringen. En kvinne kjørte dagen etter forbi og så de to kvinnene stå ved grusveien ned til Gravdals bolig. Den yngste av de to kvinnene ble observert haikende tre timer senere av en mann som kom kjørende forbi. Han stoppet opp og har fortalt at kvinnen virket forvirret.

Klokka var blitt 17 onsdag ettermiddag da politiet stanset en taxi med 36-åringen om bord. Hun var beruset og snakket usammenhengende om en blodig, død mann, men uten at politiet forsto budskapet. Onsdag kveld meldte hun fra om dødsfallet igjen, opplyser politiet.

– Begge var til stede

Taktisk etterforskningsleder Carl-Petter Leganger vil ikke kommentere opplysningene om at de mistenker at det var 47-åringen som drepte Gravdal.

– De er enige i at de begge var der. Situasjonen er at ingen utenforstående har vært til stede, og derfor er vi avhengige av deres forklaringer og de kriminaltekniske bevisene. Vi skal ha videre avhør senere, sier han til Bergens Tidende.

Motivet for drapet er ennå ikke kjent. Leganger sier at de vil fortsette avhørene av de to kvinnene etter helgen.

Den yngste av kvinnene ble avhørt torsdag, mens den eldste var i avhør fredag formiddag. Sistnevnte skal ha kjent den drepte mannen fra før.