– Snowden får forlate flyplassen i Moskva

Your browser doesn't support HTML5 video.

- Snowden får forlate flyplassen i Moskva
Russiske myndigheter har utstedt et dokument som gir Edward Snowden anledning til å forlate flyplassen i Moskva, melder RIA Novosti.

Amerikaneren har oppholdt seg i transittområdet på flyplassen Sjeremetjevo utenfor Moskva helt siden han kom dit fra Hongkong for snart en måned siden.

Dokumentet myndighetene nå har utstedt stadfester at Snowdens asylsøknad nå er under behandling. Det betyr at han kan krysse grensen inn til Russland så lenge grensevaktene ikke har noen innsigelser, heter det ifølge RIA Novosti. Nyhetsbyrået Interfax melder at Snowden vil kunne forlate flyplassen i løpet av «de neste timene».

Russiske lufthavnmyndigheter opplyser til nyhetsbyrået Reuters at Snowdens advokat vil møte Snowden for å overlevere dokumentene til ham i løpet av onsdag ettermiddag.

Snowden er etterlyst for spionasje etter å ha avslørt hittil hemmelig informasjon om USAs omfattende overvåkingsprogram. Den tidligere etterretningsanalytikeren er tilbudt asyl i tre latinamerikanske land, men har ikke hatt mulighet til å reise dit siden USA trakk tilbake passet hans. Han har søkt midlertidig asyl i Russland, trolig fordi det gjør det lettere å komme videre om han først kommer seg ut av transittsonen. USA krever at Russland utleverer Snowden.

I forrige uke uttalte hans russiske advokat Anatolij Kutsjerena at Snowden kunne komme til å søke om russisk statsborgerskap og at han ikke hadde planer om å reise fra Russland.

Saken utvides...