Pedersen: – Still opp for dem som fortsatt sliter

AUF-leder Eskil Pedersen deltok på en minnemarkering i Utvika ved Tyrifjorden, to år etter terrorangrepene 22. juli 2011. Foto: Aleksander Andersen/NTB scanpix Les mer Lukk

Fellesskapet i AUF etter 22. juli bør også ha plass til dem som fortsatt ikke har klart å ta hverdagen tilbake, framholdt Eskil Pedersen under minnemarkeringen ved Utøya.

– Det er godt å være sammen i dag fordi fellesskapet vi har opplevd etter 22. juli, gir oss noe. Det gir oss styrke når vi trenger det som mest. For det er fortsatt mange som tynges av sorg, som sliter med konsentrasjonen på skole og jobb, som ser at Norge har gått videre, men som ikke selv føler de makter å gjøre det samme, sa AUF-lederen.

Han understreket at det ikke er noe galt i å glede seg over de mange Utøya-ungdommene som fungerer godt i hverdagen igjen.

– Men desto viktigere er det at vi også ser de av oss som ikke er der ennå. Og derfor er mitt håp at dette fellesskapet har plass til alle som 22. juli har merket for livet. La oss stille opp for hverandre selv om hendelsene ikke lenger er på alles lepper til daglig, sa Pedersen.

Les også: Stoltenberg: – Verdier er det sterkeste vernet

– Savnet er sterkest

Eskil Pedersen understreket at både sorg, sinne og hat er naturlige følelser når man tenker tilbake på terrorangrepene.

– Men for meg er savn den aller sterkeste følelsen. Det intense ønsket om at de skulle vært her, at vi skulle fått muligheten til å klemme dem og kunne få lov til å le med dem bare én gang til, sa han.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) talte også under markeringen ved Utvika camping. Etter en kransenedleggelse ved fergekaia fortsatte AUFs markering ute på øya.

Les også: Bare én av fem mer bekymret etter 22. juli-terroren

Brutalt og ugjenkallelig

Stoltenberg fortalte AUF-erne og etterlatte på Utøya at omfanget av 22. juli-angrepene først gikk ordentlig opp for ham da han møtte overlevende på Sundvolden hotell 23. juli.

– Det var først da jeg forsto hvor brutalt, ondskapsfullt og ugjenkallelig dette var, sa han fra talerstolen på Utøya.

Han takket også ungdommene og pårørende for de mange gode samtalene han har hatt med dem de siste to årene.

– Jeg har møtt dere og tenkt at det er jo dere, som mistet noen som var dere nær, som 22. juli egentlig handler om, sa statsministeren.

Stoltenberg og støttegruppas leder, Trond Henry Blattmann, la deretter ned hver sin krans nede ved fergekaia på øya, før markeringen ble avsluttet med «Til ungdommen» framført av en trompetist.