En ny tronarving er født i Storbritannia

Prins William og hertuginne Kates førstefødte er nå kommet til verden, og Storbritannia har fått en ny tronarving. Foto: AP / NTB Scanpix Les mer Lukk

Ventetiden er over - hertuginne Kate og prins Williams baby er født.

Britene har lenge ventet spent, og endelig har meldingen kommet:

Hertuginne Kate har født Storbritannia en ny tronarving, en sønn.

Gutten, som veide 3,8 kilo, er parets første barn og ble født på St. Mary's sykehus i London mandag.

Barnet blir nummer tre i tronfølgen, etter prins Charles og prins William.

Hele den britiske kongefamilien er varslet og alle er glade, twitrer kongehuset.

– Hennes kongelige høyhet og barnet hennes har det bra og blir på sykehuset over natten, heter det i en uttalelse fra det britiske kongehuset.

Les også: Prins Charles vet «absolutt ingenting»

Holdt det hemmelig

Fødselen skjedde klokken 16.24 lokal tid, men nyheten ble ikke offentliggjort før fire timer senere.

Buckingham Palace bekreftet ingen termindato i forkant av fødselen, men den var ventet å komme i midten av juli. Pressefolk har beleiret St. Mary's Hospital i påvente av at den nye framtidige kongen eller dronningen skulle bli født.

Ifølge kilder av hoffet visste ikke Kate og William kjønnet på barnet før fødselen.

Slottet gratulerer

Den norske kongefamilien sender sine gratulasjoner til kongehuset i Storbritannia, opplyser informasjonssjef Marianne hagen ved Slottet til NTB.

Den britiske statsministeren David Cameron kaller fødselen en fantastisk nyhet som vil bli feiret over hele Storbritannia og resten av Samveldet.

– Det er stort for riket, men størst for et par som elsker hverandre. Kongefamilien kan vite at en stolt nasjon feirer med et stolt og lykkelig par i kveld, sier den britiske statsminister David Cameron til BBC.

Ingen tilfeldigheter

Hertuginnen fødte på samme sykehus og i samme private fløy som prinsesse Diana fødte prins William og prins Harry. Ingenting har vært overlatt til tilfeldighetene ved sykehuset. En egen parkeringsplass har vært reservert for prins William, mens det har vært parkeringsforbud for andre pasienter utenfor sykehuset hele juli måned, for å forhindre at det skulle oppstå problemer.

Nyhetsbyåret AFP melder at døgnprisen for et standard rom i den private fløyen i St. Mary's-sykehuset der hertuginne Kate nå er innlagt, er 4.965 pund eller drøye 45.000 kroner.