Høysesong for tvangsgifting

En brud gråter mens faren tilbyr henne kake i et bryllup. Illustrasjonsfoto: AP Photo via NTB scanpix. Les mer Lukk

Sommeren er høysesong for tvangsekteskap. Mange ungdommer reiser på ferie til foreldrenes hjemland og ender opp med å bli giftet bort.

Det er særlig ungdom fra Afghanistan, Marokko, Somalia, Pakistan og Irak som risikerer å bli tvangsgiftet i hjemlandet.

Stadig flere innvandrerungdommer tar kontakt for å få hjelp når det er konflikter i hjemmet, skriver Aftenposten.

Inger Axelsen, som er teamleder for forebygging hos Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI), sier at det kan være foreldre som ikke lar barna dra til eller fra skolen alene, brødre som passer på, barn som sendes til familien i hjemlandet, og tvangsgifte.

Siden 2008 har IMDI drevet et prosjekt mot tvangsekteskap med minoritetsrådgivere på skoler, og på fem år er det avdekket 54 tvangsekteskap av innvandrerungdom på norske skoler, Det betyr at ti ungdommer rammes hvert år.

Les også: – Drapsoffer flyktet fra tvangsekteskap

Fra 2004 til 2012 er det registrert rundt 2.300 personer som har søkt hjelp etter press, trusler og vold i forbindelse med tvangsekteskap.

– I teorien skiller man mellom tvangsekteskap og arrangerte ekteskap. Bare de første blir registrert, men det i praksis kan arrangerte ekteskap også være resultat av tvang, det vil si langvarig psykisk press fra storfamilien, sier tidligere stortingsrepresentant Saera Khan.