Norsk fiskebåt i arrest i Murmansk

Den norske fiskebåten Reinbøen med et mannskap på fem er tatt i arrest av den russiske kystvakten. Russerne mener den norske båten drev fiske på feil side av grensen.

Linebåten fra Berlevåg fikk besøk av russiske inspektører da den fisket sammen med tre andre båter i et område der det ofte er norske båter, skriver Nordlys.

– Først var de veldig opptatt av å få posisjon på den ytterste av bøyene våre, og lurte på når vi skulle ta opp bruket. Da vi gikk for å ta det opp, ble vi arrestert, forteller skipper Terje Andersen.

Russerne mente nordmennenes utstyr var på den russiske siden av grensen, noe Andersen avviser.

– Bare tull. Vi var en mil vest for grensa. Vi og flere andre båter har fisket etter samme kartplottet det siste året. Er det sånn at vi har to grenser nå?

Takket være to litauere som jobber på linebåten, gikk kommunikasjonen med russerne greit, og inspektørene får det beste skussmål. Men det var ingen bønn for Andersen og mannskapet, som nå sitter i Russland, tom for drivstoff og med en anmeldelse om grensekrenkelse og ulovlig fiske hengende over seg.

Fisken om bord har begynt å stinke, og besetningene lengter hjem. Andersen håper saken løser seg raskt, så han kan sette kursen vestover.

– Hvis boten er til å leve med, betaler jeg. Hvis vi blir uenige, kommer det til å ta mer tid.