Egypt stålsetter seg for bråk på Mursi-årsdag

Det var demonstrasjoner mot president Mohammed Mursi i en rekke egyptiske byer fredag. Foto: Asmaa Waguih / Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

22 millioner egyptere har skrevet under på et opprop mot president Mohamed Mursi, hevder opposisjonen. Egypt forbereder seg på protester og uro på ettårsdagen for Mursis innsettelse søndag.

Oppropet krever at Mursi går av, og at det blir arrangert et snarlig nyvalg.

– Vårt opprop har samlet 22.134.465 signaturer, sa talsmann Mahmud Badr fra opposisjonsgruppen Tamarod (opprør) til journalister i Kairo lørdag.

Mursis tilhengere avviser oppropet som ugyldig og holder fast ved at det bare er valg som kan avgjøre om statsoverhodet må gå av eller om han kan bli sittende. Mursis presidentperiode utløper først i 2016.

Opposisjonen planlegger storstilte og landsomfattende protestdemonstrasjoner mot Mursi og hans islamistiske regjering søndag.

Les også: Fire døde etter store demonstrasjoner i Egypt

Opposisjonen hevder Mursi har forrådt den egyptiske revolusjonen i 2011 og brukt sine valgseirer til å skaffe seg et maktmonopol. Egypts president i tre tiår, Hosni Mubarak, måtte gå av i februar 2011. Dagens opposisjon består av liberalere, folk fra venstresiden, kristne og enkelte muslimske grupper.

Obama bekymret

Minst åtte mennesker er drept og mange hundre såret i gatekamper mellom tilhengere og motstandere av Mursi den siste uka.

Fire personer ble drept og nesten 250 såret fredag, da islamistiske tilhengere av Mursi møtte opp i gatene for å utfordre opposisjonelle som krevde presidentens avgang. En rekke av regjeringspartiet Det muslimske brorskaps kontorer ble angrepet av opposisjonen.

USAs president Barack Obama sier sammenstøtene bekymrer ham.

– Vi vil oppfordre alle parter til ikke å ty til vold, og politiet og militæret til å vise den selvbeherskelsen som er nødvendig. Vi vil gjerne se at opposisjonen og president Mursi har mer konstruktive samtaler om hvordan de kan ta landet videre, sier han.

Også opposisjonen i Egypt har fordømt volden de siste dagene, og den egyptiske hæren har advart om at den vil gripe inn hvis landets politiske ledere mister kontrollen over den urolige situasjonen.

Les også: Frykter blodig opptrapping etter uro i Egypt

Amerikaner drept

Demonstranter markerte sin motstand mot presidenten i flere egyptiske byer fredag. I Alexandria, som er Egypts nest største by, fikk demonstrasjonene dødelig utfall.

To mennesker ble drept og minst 70 såret da demonstranter stormet Det muslimske brorskaps kontorer i havnebyen. En av de døde var en 21 år gammel amerikansk student, som ble knivstukket i brystet.

USA har nå skjerpet sitt reiseråd for Egypt og åpner samtidig for at personale som ikke er nødvendig ved ambassaden, får reise fra landet.

I Port Said ble en mann drept og ti såret i en eksplosjon under en demonstrasjon. Politiet i byen sier at de ikke vet hva som forårsaket eksplosjonen. Demonstrantene trodde det var en bombe som gikk av, og svarte med å angripe Det muslimske brorskaps kontorer i byen.

Til sammen ble åtte av regjeringspartiets kontorer rundt omkring i landet angrepet fredag, opplyser brorskapet. I byen Zagazig skal et medlem i organisasjonen ha blitt drept.