Homo-demonstrasjon ble voldelig i Russland

Flere titalls personer fra begge leirer ble pågrepet av politiet. Foto: EPA / NTB scanpix. Les mer Lukk

Det ble blodig da forkjempere for og motstandere av homofiles rettigheter støtte sammen i St. Petersburg i Russland lørdag. Flere titalls personer ble pågrepet av politiet.

«Homofobi i St. Petersburg er en skam» og «Ned med fascismen», ropte omkring 100 aktivister som kjemper for homofiles rettigheter under sin markering i byen. De ble møtt av en gruppe på 150 motdemonstranter som kastet egg, flasker, steiner og syltetøyglass mot dem.

Flere titalls demonstranter fra begge gruppene ble pågrepet av politiet.

Sammenstøtet skjedde bare to uker etter at den russiske nasjonalforsamlingen vedtok en omstridt lov om å forby distribusjon av såkalt homofil propaganda til mindreårige. Loven er ennå ikke undertegnet av president Vladimir Putin.

Les også:Tusenvis i homoparade i Oslo

Kritikerne av loven frykter at den vil bli brukt til å rettferdiggjøre homofobe handlinger og vilkårlig straffeforfølging av homofile. De mener også loven i praksis forbyr homoparader og andre markeringer.

Lørdagens kamper vitner om økt intoleranse for homofile i Russland og dessuten om et lovverk som i stadig sterkere grad blir brukt for å stanse ytringer og handlinger som strider mot Putin-regimet, mener kritikerne.

Putin, som omfavnes av den russisk-ortodokse kirken, har fremmet sosialkonservative verdier siden han tok fatt på sin tredje presidentperiode i 2012.