Mann siktet for drapsforsøk i Holmestrand

En kvinne ble fredag skutt i armen mens våningshuset hun bodde i på en gård ved Eplerød mellom Holmestrand og Hannekleiv, brant ned. En mann er pågrepet. Foto: Stener Kalberg / NTB scanpix Les mer Lukk

Politiet i Vestfold har siktet mannen som skjøt en kvinne i forbindelse med brannen i Holmestrand fredag, for drapsforsøk.

En 66 år gammel kvinne ble skutt i skulderen, og gården hun bodde på i Holmestrand brant ned fredag kveld. En mann i 50-årene sitter i sentralarresten i Tønsberg. Lørdag formiddag ble han avhørt og siktelsen utvidet fra legemsfornærmelse under særdeles skjerpende omstendigheter til drapsforsøk.

– Etter avhør i formiddag, har vi besluttet å utvide siktelsen til drapsforsøk. Han har erkjent de faktiske forholdene, men straffskyld er noe som ikke er avklart, sier politijurist Harald Borgenvik i Vestfold politidistrikt til NTB.

Mannen er ennå ikke siktet for brannen på den gamle gården Bakke på Eplerød i Holmestrand. Den siktede bor i nærområdet til den nedbrente gården.

Sikret gjenstander

Før avhøret av den siktede lørdag formiddag, hadde politiet bare fått gjennomført korte, innledende avhør av de involverte.

Borgenvik forteller at politiet skal gjennomføre en rekke avhør både lørdag og søndag for å få brakt klarhet i hva som førte til skytingen og brannen.

– Vi har sikret åsted og gjenstander og foretatt avhør av vitner. Vi skal sannsynligvis avhøre fornærmede senere i ettermiddag, sier politiadvokaten.

Den siktede mannen i 50-årene ble framstilt for legevakt etter pågripelsen fredag kveld. Siden da har han sittet i arresten. Etter avhørene vil politiet avgjøre om han skal framstilles for varetektsfengsling.

Våpenet som mannen skjøt kvinnen med, er beslaglagt av politiet, men Borgenvik vil ikke gå nærmere inn på hva slags skytevåpen det er snakk om.

Les også: Gjemte seg på do

Skyting og brann

Politiet fikk først melding om saken ved 17-tiden fredag ettermiddag. Etter kort tid kom en ny melding, denne gang om at det hadde brutt ut brann i det aktuelle huset. Da brannvesenet kom fram til stedet, ble det meldt om skyting, noe som hindret slokkearbeidet.

Kvinnen stengte seg inne på toalettet i frykt for den bevæpnede gjerningsmannen. Folk i nabolaget forteller at de måtte overtale kvinnen til å hoppe ut fra det brennende huset.

– Jeg ropte på mannen min. Da han kom til hørte vi flere skudd. Vi ringte sønnen vår, som driver gården. Han kjørte bort, og da var hun som eier huset i annen etasje og flammene sto ut. De overtalte henne til å kaste seg ut slik at hun kom seg i dekning, fortalte nabo Else Kalager til VG fredag kveld.

Mannen skal ha sittet helt rolig på gårdsplassen da naboene kom for å hjelpe kvinnen. Han ble pågrepet uten dramatikk ved 18.30-tiden.

Operert

Både hovedbygningen og sidebygningen på gården brant ned til grunnen. Kvinnen ble brakt til sykehuset i Drammen i ambulanse, men det var tidlig klart at hun ikke var alvorlig skadd.

Hun gjennomgikk en operasjon fredag kveld og natt til lørdag, opplyste kommunikasjonssjef Frank Reiersen i Vestre Viken helseforetak til NTB.

– Til å ha fått en skuddskade er hun i relativt god form. Hun skal heller ikke ha fått noen indre skader, understreket han.