Fire døde etter store demonstrasjoner i Egypt

Det var demonstrasjoner mot president Mohammed Mursi i en rekke egyptiske byer fredag. Foto: Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

Minst fire mennesker ble drept i flere voldelige demonstrasjoner i Egypt fredag, og en rekke av regjeringspartiet Det muslimske brorskaps kontorer ble angrepet.

Demonstranter markerte sin motstand mot president Mohamed Mursi i flere egyptiske byer. I Alexandria, som er Egypts nest største by, fikk demonstrasjonene dødelig utfall da presidentens motstandere og grupper som støtter presidenten støtte sammen.

To mennesker ble drept og minst 70 såret da demonstranter stormet Det muslimske brorskaps kontorer i havnebyen. En av de døde var en 21 år gammel amerikansk student, som ble knivstukket i brystet.

Les også: Tusenvis demonstrerte mot Mursi

Angrep brorskapet

I Port Said ble en mann drept og ti såret i en eksplosjon under en demonstrasjon. Politiet i byen sier at de ikke vet hva som forårsaket eksplosjonen. Demonstrantene trodde det var en bombe som gikk av, og svarte med å angripe Det muslimske brorskaps kontorer i byen.

Til sammen ble åtte av regjeringspartiets kontorer rundt omkring i landet angrepet fredag, opplyser brorskapet. I byen Zagazig skal et medlem i organisasjonen ha blitt drept.

Myndighetene opplyser at minst 130 mennesker ble skadd eller såret under de omfattende protestene.

Tusenvis av demonstranter samlet seg på Tahrirplassen i Kairo for å protestere mot regjeringen. I en annen del av den egyptiske hovedstaden var det samtidig markeringer til støtte for presidenten. Også her møtte tusenvis opp.

Les også: de siste nyhetene fra Egypt

Demonstrasjon søndag

Opposisjonen har varslet om større demonstrasjoner i hele landet mot Mursi og hans regjering søndag, på dagen et år etter at han avla ed som Egypts president.

Opposisjonen i landet har fordømt volden de siste dagene, og den egyptiske hæren har advart om at den vil gripe inn hvis landets politiske ledere mister kontrollen over den urolige situasjonen. I en uttalelse sier hæren at de allerede har utplassert styrker flere steder for å forsvare landets borgere og flere viktige installasjoner.

USA har nå skjerpet sitt reiseråd for Egypt og åpner samtidig for at personale som ikke er nødvendig ved ambassaden, får reise fra landet.

Reiserådet nevner ikke hendelsen i Alexandria der den amerikanske studenten ble drept, men trekker fram en episode der en amerikaner ble knivstukket utenfor ambassaden i Kairo etter at han var spurt om han var amerikansk.