Ikke bare-bare for britiske kongelige å få barn

Prins William og Kate forlatere sykehuset sammen i London i desember. Barnet er ventet i midten av juli. Foto: Alastair Grant/AP Photo - via NTB scanpix. Les mer Lukk

Når hertuginne Kates barn kommer til verden, skjer det i samsvar med regler, skikk og bruk for kongelige fødsler i Storbritannia. Britene endrer ikke på ting i utide, men visse justeringer er gjort, påpeker BBC.

For eksempel kreves det ikke lenger at den anglikanske kirkens overhode, erkebiskopen av Canterbury, skal være til stede under fødselen. Den britiske innenriksministeren slipper også å møte opp ved fødestuen, slik hans forgjengere måtte fram til 1948, da prins Charles ble født.

I nyere tid har framtredende vitner riktignok sittet på venteværelset, og ikke inne i rommet der selve fødselen finner sted. Men da kong Jakob IIs sønn Jakob Frans kom til verden i 1688, var både adelsfolk, biskoper og skribenter til stede.

Les også: Kate ute av sykehuset

Mediesirkus

Denne fødselen er blitt beskrevet som det første mediesirkuset i Storbritannias historie, heter det på den britiske rikskringkastingens nettsider. For mange tvilte på at kong Jakobs kone dronning Maria virkelig var gravid, og hoffet ville rydde av veien all tvil omkring fødselen.

I datidens sladreblader sto det likevel å lese at babyen som angivelig ble født, ble smuglet inn i rommet i et varmebekken, en slags kjele til oppvarming av senger. Skandaleoppslagene skapte så stor tvil om lille prins Jakob Frans' legitimitet at han aldri ble konge.

I 1841 nådde erkebiskopen av Canterbury og to andre vitner, lordene Wharncliffe og Stanley, ikke fram før dronning Victoria hadde født sønnen Albert Edward, senere kong Edward VII, på Buckingham Palace. Biskopen av London, som hadde kortere vei, rakk fødselen.

Les også: Kongelig fornsakkelse gir prinsesse-håp

Ubeleilig

Storbritannias kongelige babyer har hatt en tendens til å komme på ubeleilige tidspunkter. I 1930 hadde daværende innenriksminister John Robert Clynes gått og lagt seg da dronning Elizabeth (den senere dronningmoren) fikk veer – og Clynes måtte få på seg fillene igjen.

Medlemmer av den britiske kongefamilien bruker vanligvis ikke etternavn. Men hvis Kate og barnefar prins William vil gi datteren eller sønnen noe å henge etter fornavnet, kan de velge mellom Mountbatten-Windsor, Wales eller Cambridge.

Men er det da ikke noe annet enn mer eller mindre eldgamle snurrepiperier knyttet til det lille barnets ankomst? Å jo da. Prins William, nummer to i arverekken til den britiske tronen, har sagt fra at han som andre moderne fedre akter å ta pappaperm.

Se video: Gravide Kate er allerede big buisness