– Snowden stiller betingelser for å reise hjem

En TV-skjerm på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva viser bilder av den spionsiktede Edward Snowden. Snowdens far sier sønnen vurderer å reise tilbake til USA, på visse betingelser. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Spionsiktede Edward Snowden er villig til å vende tilbake til USA. Men han stiller som betingelse at han ikke blir varetektsfengslet, sier hans far.

Lonnie Snowden sa fredag til fjernsynskanalen NBC at sønnen krever selv å få bestemme hvor rettssaken mot ham skal finne sted. Han vil heller ikke finne seg i å bli ilagt forbud mot å røpe hva som blir sagt i en eventuell rettssak bak lukkede dører.

Faren frykter at sønnen blir manipulert av andre, blant dem folkene bak varslernettstedet WikiLeaks.

I transitt

Lonnie Snowden vil nå sende brev til justisdepartementet i Washington, der han sier seg «rimelig trygg på» at Snowden vil reise hjem, hvis betingelsene han stiller blir oppfylt.

Russland nekter fortsatt å pågripe Snowden, meldte det russiske nyhetsbyrået Interfax fredag med henvisning til ikke navngitte kilder. Årsaken er at Snowden verken offisielt har reist inn i Russland eller krenket landets lover.

Snowden befinner seg i transittområdet på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva, dit han kom fra Hongkong sist søndag.

Ikke gyldig pass

Russerne klager også over at USAs myndigheter ikke i tide informerte sine kolleger i Moskva om at Snowden ikke lenger har gyldig pass.

Den 30 år gamle amerikaneren er siktet for å ha lekket store mengder hemmelig materiale, og har søkt om asyl i Ecuador.