Utrederne vil ha åpne landskap i departementene

Høyblokka og Y-blokka i froskeperspektiv torsdag. Utrederne som har jobbet med skisser for nye regjeringskvartalet anbefaler å rive store deler, inkludert Høyblokka. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Les mer Lukk

Utrederne for det nye regjeringskvartalet foreslår åpne landskap istedenfor cellekontorer. Besparelsen vil ligge på 1,9 milliarder kroner i løpet av et 50-årsperspektiv.

Utrederne som i fjor sommer fikk i oppdrag å vurdere ulike alternativer for det bomberammede regjeringskvartalet, la torsdag fram sin utredning. Riving av Høyblokka og den såkalte Y-blokka er bare noen av en lang rekke forslag.

Men utrederne har også sett på hvordan departementene skal fungere som arbeidsplasser. Det legges ifølge Dagens Næringsliv opp til en underdekning på 10 prosent i forhold til antall ansatte.

Så mange som 75 prosent av kontorplassene er planlagt plassert i åpne landskap, mens bare 25 prosent av de ansatte får beholde såkalte cellekontorer. Kostnadsbesparelsen er en av årsakene til kontorløsningen.

– Bare cellekontorer vil koste 1,9 milliarder kroner mer i et 50-årsperspektiv, sier Svein Olaussen i konsulentselskapet Metier.

Olaussen mener åpne landskap gir større fleksibilitet, men i departementene tas forslaget slett ikke imot med åpne armer.

– Det er skuffende at det tenkes så gammeldags. Det eneste positive med åpent landskap er at det er billig, sier tillitsvalgt Bjørn Halvorsen som er leder for Norsk Tjenestemannslag Sentralforvaltningen.

Han mener et departement skiller seg vesentlig fra det private næringsliv der store deler av arbeidsstokken er ute i kundemøter. Han setter sin lit til at statsråd Rigmor Aasrud (Ap) setter foten ned.