Venner og kolleger tok farvel med Gandolfini

Skuespiller Steve Buscemi var en venn og kollega av James Gandolfini, og var blant de mange som møtte opp i bisettelsen av «The Sopranos»-stjernen. Foto: Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

– Han var så vennlig, søt og ydmyk, sier «Sopranos»-skuespiller Laila Robins om vennen og kollegaen James Gandolfini. Robins var en av mange deltakere i Gandolfinis bisettelse torsdag.

Familie, venner og kolleger samlet seg for å ta et siste farvel med «Sopranos»-stjernen James Gandolfini, som døde brått for en uke siden. Bisettelsen ble holdt i den mektige Saint John the Divine-katedralen på øvre Manhattan i New York torsdag.

Familie, venner og kolleger var til stede ved seremonien, mange fans hadde møtt opp for å få et glimt av de sørgende, og politiet hadde satt opp sperringer rundt katedralen for å holde de mange skuelystne på behørig avstand.

Minnetaler

Blant dem som holdt minnetale under den halvannen time lange seremonien, var Gandolfinis enke Deborah Lin Gandolfini. På listen over talere sto også vennene Thomas Richardson og Susan Aston, samt skaperen og produsenten av «The Sopranos», David Chase.

– Du var en god gutt. En litt trist gutt, overrasket og forvirret, sa Chase ifølge New York Times.

– Man kunne se det i øynene dine. Det var derfor du var en så god skuespiller, sa han.

Les også: Sopranos-stjernen James Gandolfini er død

De aller fleste skuespillerne fra «The Sopranos» var til stede, deriblant Edie Falco, som spilte kona Carmela, Michael Imperioli, som spilte nevøen Christopher, Aida Turturro, som gestaltet søsteren Janice, og Jaime-Lynn Siegler, som spilte datteren Meadow.

– Det var fantastisk. Vi kunne virkelig føle James' nærvær, sa George Loros, som spilte FBI-tysteren Ray Curto i den prisbelønte serien, etter bisettelsen.

Verdenskjent

James Gandolfini ble verdenskjent som den røslige, sigarrøykende mafiabossen Tony Soprano, som til tross for sin tøffe og røffe stil slet med personlige problemer og vanskelige tenåringsbarn. Mennesket Gandolfini var en helt annen person enn rollefiguren.

– Han hadde med seg en personlig dramalærer under innspillingene. Det var ganske enkelt fordi han ville gjøre en god jobb, sa Laila Robins, som spilte Tony Sopranos mor, da hun var på vei inn til bisettelsen.

«Sopranos»-fan Stephanie Solana fortalte til mediefolk at hun og vennene hennes hadde ventet utenfor katedralen siden klokken 5.30 torsdag morgen, fem og en halv time før bisettelsen skulle begynne.

– Vi er sønderknust, sa hun om deres følelser for Gandolfini.

Les også: Venn: - Gandolfini døde av hjerteinfarkt

Hjerteinfarkt

Onsdag deltok over 100 mennesker i en privat minnemarkering for Gandolfini i New Jersey. Gandolfini var selv av italiensk herkomst, i likhet med flere av sine rollefigurer, og han vokste opp i et typisk arbeiderklassestrøk i New Jersey, i likhet med Tony Soprano.

Gandolfini døde av et hjerteinfarkt i Italia forrige onsdag.

Han brøt sammen på badeværelset på et hotell i Roma, der han var på ferie sammen med sin 13 år gamle sønn Michael før han etter planen skulle reist videre til en filmfestival på Sicilia.