Nye demonstrasjoner i Brasil

Politi og demonstranter støter sammen ved Mineirão-stadionet i Belo Horizonte. Foto: Hugo Cordeiro / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Titusener av brasilianere fylte onsdag kveld gatene i nye demonstrasjoner mot korrupsjon og dårlige offentlige tjenester, enda nasjonalforsamlingen har innfridd noen av kravene.

I Belo Horizonte sa myndighetene at 40.000 demonstranter samlet seg for å kreve bedre utdanning og helsetjenester, samtidig som Brasil møtte Uruguay i semifinalen i prøve-VM i fotball.

De fleste av demonstrantene var fredelige, men en liten gruppe hettekledde ungdommer kastet stein på politiet, som svarte med tåregass.

I Brasília sparket demonstranter fotballer over kjeden av politifolk som en symbolsk protest mot at Brasil pøser milliarder av dollar inn i store idrettsarrangementer i stedet for utdanning, helse og kollektivtransport.

Regjeringen har brukt store penger på å bygge nye stadioner og andre anlegg til fotball-VM neste år og OL i 2016.

Også i Recife på nordøstkysten deltok 2.000 mennesker i en marsj mot den omfattende korrupsjonen som det har vært umulig å få bukt med.

Nesten to uker etter at de massive demonstrasjonene begynte, setter regjeringen alt inn på å komme på offensiven.

Onsdag vedtok Senatet strengere dommer for korrupsjon, selv om de folkevalgte dagen før avviste en grunnlovsreform som ville begrenset føderale myndigheters makt til å etterforske kriminalitet.

Andrekammeret i Kongressen på sin side vedtok onsdag at inntektene fra oljeproduksjonen skal gå til utdanning og offentlig helse, mens en kongresskomité vedtok å redusere skatten på kollektivtransport, noe som vil gjøre det lettere å kutte prisen på billetter.

Rousseff la fram et forslag om en folkeavstemning for å bane veien for grunnlovsreformer, men hun trakk forslaget da det ble klart at politikerne ikke godtok at presidenten omgår nasjonalforsamlingen for å endre grunnloven.