Sykepleierforbundets leder: – Direkte frekt av Støre

Helseminister Jonas Gahr Støre understrekes at pasientenes behov må ivaretas på en best mulig måte. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) forventer at sykehusansatte må være mer fleksible når det gjelder arbeidstid. – Vi er svært fleksible sånn som vi er, sier Sykepleierforbundets leder.

Forbundsleder Eli Gunhild By reagerer på helseministerens utspill i VG.

– Sykepleiere jobber dag, natt, helger og helligdager året gjennom. Vi stiller opp på ekstravakter når arbeidsgiver ber om det. At Støre antyder at vi ikke vil jobbe, er direkte frekt. Vi er svært fleksible sånn som det er, sier By til NRK.

Hun sier at Sykepleierforbundets medlemmer veldig klart har uttrykt at de ikke vil jobbe oftere enn hver tredje helg.

Støres uttalelser kommer i forbindelse med striden om turnusarbeid på Akershus universitetssykehus på Lørenskog, Ahus. Sykepleierne nektet å godta ledelsens nye turnusplan, med inntil tre ekstra arbeidshelger i året, i tillegg til hver tredje helg i dagens ordning.

Les også: Ahus pålegger sykepleierne ekstra helgevakter

Kjemper for to frihelger

På et styremøte i Ahus onsdag avviste flertallet kravet fra sykepleierne om å trekke tilbake turnusdiktatet. Sykepleierforbundet har vedtatt at kravet om fri to av tre helger skal inn i tariffavtalen som et ubrytelig prinsipp. Dette har forbundet ikke fått gjennomslag for.

– I mine ti krav til sykehusene forventer jeg at sykehusene skal legge til rette for lengre åpningstider til beste for pasientene. Men samtidig har vi sagt at sykehusene må legge til rette for at flere kan jobbe fulltid på sykehusene. Jeg venter at de ansatte må utvise mer fleksibilitet i forhold til arbeidstider. De skal ikke pålegges å jobbe mer, men kanskje på andre tider enn de har gjort til nå, sier Jonas Gahr Støre til avisen.

På spørsmål om det er en menneskerett å ikke jobbe oftere enn hver tredje helg, svarer Støre:

– Nei, det er ikke en menneskerett. Arbeidsmiljølovens rammer gjelder, men innenfor lovens rammer må man kunne organisere arbeidet slik at pasientenes behov ivaretas på best mulig måte, sier han.

Les også: Arbeidstidsreglene brutt over 50.000 ganger

Stusser over utspillet

KrF-leder Knut Arild Hareide stusser over Støres utspill.

– Ville han vært like tydelig hvis han gikk imot et LO-forbund? Dette er en sak mellom arbeidstakere og arbeidsgivere, sier Hareide til NTB.

Høyres helsepolitiske talsmann Bent Høie ser det på samme måte.

– Det er en sak mellom partene i arbeidslivet, så jeg har ingen kommentar, sier han.

Les også: - For dårlig kvalitet på sykepleierpraksisen

– Bomskudd

Støre har torsdag ettermiddag publisert et innlegg i VG der han mener avisa har fremstilt saken feil. Han mener han ikke går i strupen på sykepleierne, slik avisa skriver på sin forside, men at han derimot har den største respekten for jobben de gjør.

– I en sak der jeg blant annet uttaler meg om heltidskultur og organiseringen av arbeidshverdagen på norske sykehus, spør VG om hvorvidt «det er en menneskerett å ikke jobbe oftere enn hver tredje helg». Svaret på det er selvfølgelig nei. Flere har avtaler om å jobbe oftere, og de bryter ikke menneskerettighetene, skriver helseministeren og understreker:

– Jeg har for øvrig aldri uttalt at det er «ingen menneskerett å ha fri to av tre helger», eller at det er «ingen menneskerett å jobbe bare hver tredje helg». Dette er VGs vinkling og omskrivning.