Tror Snowden blir lenge i Russland

PÅ TRYGG GRUNN: En TV-skjerm på en kafé på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva viser bilde av den spionsiktede Edward Snowden. Snowden har sittet fast på flyplassen i flere dager. (Foto: Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

Spionsiktede Edward Snowden kan bli værende lenge i Russland, frykter WikiLeaks, som hjalp amerikaneren å flykte fra Hongkong.

Onsdag tilbrakte Snowden sin fjerde dag på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva, og det er usikkert om han har en bestemt plan om å reise videre. Ingen har imidlertid sett ham, og han oppholder seg trolig på et transitthotell på flyplassen.

WikiLeaks tvitret onsdag at Snowden risikerer å bli sittende fast i Russland «permanent» ettersom passet hans er inndratt og fordi land som i utgangspunktet kunne tenkes å ville hjelpe ham, er under sterkt press fra USA.

Russlands president Vladimir Putin har avvist USAs krav om å få ham utlevert, og Snowden kan få problemer med å ta seg til et annet land. Han har søkt asyl i Ecuador, men ecuadorianske myndigheter sier behandlingen av asylsøknaden kan ta flere uker.

Tom Hanks-film

Mange trekker nå paralleller til filmen «The Terminal», der Tom Hanks spiller en statsløs mann som lever i limbo på en flyplass i New York.

Det russiske flyselskapet Aeroflot opplyser at Snowden ikke er booket på noen av selskapets flyavganger de nærmeste dagene.

– De flyr ikke i dag og ikke i løpet av de nærmeste tre dagene, sier en representant for Aeroflot, med henvisning til Snowden og hans juridiske rådgiver Sarah Harrison.

Et britisk spillselskap har startet veddemål om Snowdens endelige reisemål.

Les også:USA vet ikke hvor mye Snowden fikk med seg

– Ikke avhørt

President Putin avviser at Snowden er avhørt av russisk etterretningstjeneste, men bekrefter at amerikaneren befinner seg inne på transittområdet på Sjeremetjevo-flyplassen.

Snowden får heller ikke hjelp av den velkjente spanske juristen Baltasar Garzón. Det opplyser Garzón selv onsdag, men uten å oppgi noen grunn.

WikiLeaks hadde bedt Garzón, som bistår WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange, om å jobbe for Snowden også.

Les også:Snowden leker katt og mus med verden

Lekket informasjon

Snowden jobbet tidligere i den amerikanske etterretningstjenesten NSA før han av besluttet å avsløre hva NSA gjorde. Snowden sier han gjorde det av samvittighetsgrunner.

Snowden lekket opplysninger om USAs massive overvåking av internettrafikk, og avsløringene ble i begynnelsen av juni omtalt i avisene The Guardian og The Washington Post og ble straks en verdensnyhet.