Statsminister Julia Gillard går av i Australia

Your browser doesn't support HTML5 video.

Australias statsminister må gå av
Australias første kvinnelige statsminister, Julia Gillard, går av etter å ha tapt for forgjengeren Kevin Rudd i kampen om å bli Labors partileder.

Under onsdagens avstemning kjempet Gillard og Rudd om ledervervet i Labor for tredje gang på et drøyt år.

Gillard sa i forkant av voteringen at hun ville trekke seg helt ut av politikken hvis hun tapte avstemningen.

– Jeg står fast ved det jeg har lovet, og jeg trekker meg som regjeringsleder. Jeg overlater makten til Rudd, sa Gillard etter avstemmingen.

– Lettere neste gang

Da Labors gruppe i nasjonalforsamlingen hadde stemt, viste opptellingen at 57 av de spurte gikk inn for Rudd som ny partisjef.

– Jeg er sikker på at den neste kvinnen vil få det lettere, og den neste etter det igjen, vil få det enda lettere, sa Gillard og la til at hun var stolt over å ha vært sitt lands første kvinnelige regjeringsleder.

Meningsmålinger tyder på at Labor vil lide et dundrende nederlag ved valget på ny nasjonalforsamling, som er berammet til 14. september.

Vil framskynde valget

De konservative ventes å overta regjeringsmakten med opposisjonsleder Tony Abbott som ny statsminister.

– Giften som sprer seg innad i Labor, truer med å lamme regjeringen. La oss framskynde valget til 3. august og legge landets framtid i folkets hender heller en å overlate den til ansiktsløse politikere, sa Abbott.

Gillard overtok etter Rudd i et bittert indre partioppgjør i 2010. Men Rudd er fortsatt populær blant mange australiere, som mener han er Labors beste om ikke eneste håp foran valget i september.