Republikanerne kritiserer Obama for Snowden

President Barack Obama blir nå utsatt for bitende kritikk av republikanerne som sier han er svak overfor Russland og Kina. Foto: Larry Downing / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Republikanerne retter nå skytset mot president Barack Obama for håndteringen av Edward Snowden. De kaller ham svak for ikke å ha fått Russland eller Kina til å utlevere den spionsiktede varsleren.

Hittil har republikanernes vrede vært rettet mot Snowden selv, som de kaller en forræder som fortjener streng straff, og Russland og Kina, mens Obama har vært spart.

Men Snowdens avreise fra Hongkong til Moskva i helgen og Kinas og Russlands klare avvisning av Obama har fyrt opp under raseriet i Kongressen.

Særlig president Vladimir Putins blanke avvisning av Obama med ordene fantasering og søppel om utleveringskravet tirret republikanerne som mener at Obama framstår som svak og ubesluttsom.

Massiv kritikk

– Jeg er en som liker presidenten, men de vet at han er svak, sa den republikanske senatoren Orrin Hatch til journalistene.

– De vet at han er redd for å bli trukket inn i et spill om maktbalanse, og de spiller på det. De koser seg, særlig Putin. Og det gjør meg rasende, sa han videre.

Også John McCain, som ofte er kritisk til Obamas utenrikspolitikk, kalte ham svak og ba Det hvite hus revurdere russlandspolitikken sin.

McCain kalte Putin en KGB-oberst som ikke har noen interesse av de samme verdiene og prinsippene som amerikanerne holder høyt.

Og en av George W. Bushs medarbeidere, Peter Wehner, sier at Obama har avslørt seg som en ubesluttsom amatør.

Overtale

Utenriksdepartementet opplyste tirsdag at de har oppnevnt viseutenriksminister Bill Burns, en tidligere Moskva-ambassadør med et omfattende kontaktnett, til jobben med å overtale russerne til å utlevere Snowden.

Både Det hvite hus, utenriksdepartementet, justisdepartementet og FBI gjør alt de kan, politisk og juridisk, for å få tak i Snowden. Men det eneste de oppnår med anstrengelsene, er å synliggjøre grensene for amerikansk makt.

Situasjonen er spesielt vanskelig og ydmykende for Obama siden han bare i de siste ukene har møtt både Putin og Kinas president Xi Jinping med forhåpninger om å bedre forholdet til begge to.

Lite han kan gjøre

Men uansett hvor ydmykende det kan være, er det trolig lite Obama kan gjøre om ikke Russland vil utlevere Snowden.

Putin gjorde det klart tirsdag at Russland ikke har noen grunn til å pågripe Snowden, siden USA og Russland ikke har noen utleveringsavtale. Han sier at Snowden befinner seg i transitthallen på flyplassen, og derfor ikke trenger visum og kan reise hvor han vil.

Obama har heller ikke råd til å komme for mye på kant verken med Kina eller Russland, siden han trenger dem til andre formål, som Nord-Korea-krisen, Syria-krigen, Irans atomvåpen og sin nye kampanje for atomnedrustning.

Uklare planer

Etter at Snowden ikke var med flyet til Cuba mandag, som alle ventet, er det helt uklart hva han har for planer.

Journalister på flyplassen i Moskva har ikke sett ham, verken i transitthallen eller på vei ut, og hotellene i transittområdet sier han ikke har booket rom, selv om han snart har vært tre dager på flyplassen.

Fortsatt virker det mest sannsynlig at han setter kursen for Ecuador, som han har søkt asyl hos, men også Venezuela sier de vil vurdere å gi ham asyl om han ber om det.