Snowden fortsatt på flyplassen i Russland

Your browser doesn't support HTML5 video.

Russland vil ikke arrestere Snowden
Den spionsiktede amerikaneren Edward Snowden er fortsatt i transitt i Moskva. – Snowden har ikke gjort noe kriminelt i Russland, og han er en fri mann, sier president Vladimir Putin.

– Han kom som en passasjer på gjennomreise, og da trenger han ikke visum eller andre dokumenter. Som transittpassasjer har han rett til å kjøpe billett og fly hvor han vil, understreket Putin.

– Men jo raskere han velger sitt neste reisemål, jo bedre er det, la han til.

På en pressekonferanse under et besøk til Finland tirsdag sa Putin at han håper saken ikke ville påvirke forholdet mellom USA og Russland

Presidenten la vekt på at Russland ikke har noen utleveringsavtale med USA i Snowden-saken, og at hans ankomst i Moskva kom uventet på russiske myndigheter.

Press fra USA

USAs utenriksminister John Kerry ba tirsdag Russland om å utlevere Edward Snowden, men understreket samtidig at Washington ikke søker å øke konfliktnivået.

– Vi søker ikke konfrontasjon, vi beordrer ingen. Vi kommer rett og slett med en anmodning etter normale prosedyrer, uttalte Kerry under sitt besøk i Saudi-Arabia tirsdag.

Kerry minnet om at USA har overført sju personer etter anmodning fra Russland de siste to årene «uten noe form for støy, bitterhet eller argumenter».

Les også:USA vet ikke hvor mye Snowden fikk med seg

Han innrømmer at det er teknisk korrekt at det ikke finnes noen utleveringsavtale mellom USA og Russland.

– Men vi håper at Russland, som en suveren nasjon, ikke ser det i sin interesse å ta parti med en person som er beskyldt for å bryte loven i et annet land, sa Kerry.

Edward Snowden er etterlyst av USA for spionasje etter at han lekket dokumenter som viste hvordan amerikanske myndigheter samler inn store mengder data om telefon- og internettrafikk.

Putin sa at Russlands hemmelige tjenester ikke har samarbeidet med Snowden, og at de heller ikke har jobbet med ham etter at han kom til Moskva.

Han la til at USAs beskyldninger rettet mot Russland i saken var «tull».

Kina nekter

Kina reagerer på sin side sterkt på amerikanske påstander om at landet hjalp Snowden til å flykte fra kinesiskstyrte Hongkong søndag.

– Kinas regjering valgte bevisst å la en mann på flukt slippe unna, selv om det forelå en gyldig arrestordre på ham, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

– USAs kritikk er grunnløs og kan absolutt ikke godtas, svarte det kinesiske utenriksdepartementets talskvinne Hua Chunying tirsdag.

Les også:Snowden leker katt og mus med verden

Myndighetene i Washington har gjort det klart at de vil bruke alle mulige juridiske kanaler i jakten på Edward Snowden.

Amerikanske politikere ser på ham som en forræder, og har også advart Kina og Russland om at deres forhold til USA kan ta skade hvis de hjelper Snowden.

Rykter om Island

Ryktene har også gått om at Snowden ville søke asyl på Island.

– Edward Snowden har ikke bedt om asyl på Island og derfor er det ikke riktig å spekulere på dette nå. Jeg ser ingen grunn til at han skal få særbehandling, sier Islands finansminister Bjarni Benediktsson til NTB.

Benediktsson var tirsdag i Norge der han møtte de øvrige konservative partilederne i Norden på Losby gods i Akershus.

– Det er mange mennesker som har søkt asyl på Island og ventet i flere måneder på et svar. Han må stille seg bakerst i køen dersom han skulle ønske å bosette seg på Island, sier Benediktsson.