Nazistisk parti vokser i Sverige

VOKSER: Det nazistiske Svenskarnas parti og det raseideologiske miljøet rundt partiet er i vekst i Sverige. (Arkivfoto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Det nazistiske Svenskarnas parti og det raseideologiske miljøet rundt partiet er i vekst i Sverige. Det er første gang siden 2008 at det skjer, fastslår den antirasistiske stiftelsen Expo.

Opplysningene legges fram i stiftelsens årsrapport som ble offentliggjort tirsdag.

– Svenskarnas parti har lyktes å samle kjente profiler i miljøet og har bygd opp en relativt stabil organisasjon, sier Anders Dalsbro, redaktør for tidsskriftet Expo.

Strategien er å trekke til seg velgere som stemmer på Sverigedemokratene, det høyrepopulistiske partiet som er representert i Riksdagen og som nå får rundt 10 prosent oppslutning på meningsmålinger, tilføyer han.

Overfor velgerne sier Svenskarnas parti at de er et radikalt alternativ.

En langvarig tendens til splittelse og tilbakegang blant svenske høyreekstremister og nazister er brutt, mener Expo.

Les også:Høyreekstreme populære på nett i Sverige

– Over 50 kommuner

Expo har ikke helt nøyaktige opplysninger om størrelsen på det høyreekstreme partiet, men de er likevel klare nok.

– Svenskarnas parti har ifølge eget utsagn lokalgrupper i drøyt 50 kommuner, sier Dalsbro til NTB.

– Det er vanskelig å bedømme om hver eneste av dem har en aktivitet å snakke om. Men vi kan konstatere at partiet har aktivitet i store deler av landet, understreker han.

Sverige har totalt 290 kommuner.

Han kan heller ikke kommentere om partiet har tilgang til våpen.

– Jeg kan ikke si noe om hvordan tilgangen til våpen ser ut, sier han.

Les også:Eide vil bryte tausheten om ekstremismen

Sverigedemokratene

Nazistenes forsøk på å rekruttere tilhengere av Sverigedemokratene er delvis vellykket, mener Expo. Et antall kommunestyrerepresentanter og vararepresentanter har gått over til nazistene.

Dalsbro oppgir til NTB at det dreier seg om minst fire-fem tilfeller. I tillegg har en representant for partiet Nationaldemokraterna gått over til Svenskarnas parti.

Målet for partiet er å vinne ti kommunerepresentanter ved valget i 2014 og få minst 10.000 stemmer, ifølge Expo. Ved forrige valg fikk partiet inn en representant i Grästorps kommune, cirka 20 kilometer øst for Trollhättan.

– Det farligste er om partiet lykkes i å framstille seg som et seriøst alternativ for velgerne og få flere kommunale mandater, sier Dalsbro.

Les også:Ungarere fikk hard straff for å trakassere jøder

Økt aktivitet

Expo har registrert 24 prosent større aktivitet fra Svenskarnas parti og andre raseideologiske hatgrupper i 2012 enn i 2011.

For det meste dreier det seg om aktiviteter som utdeling av løpesedler, klistremerker og lignende propagandavirksomhet.

Samtidig gikk antall grupper som drev med dette ned fra 25 i 2011 til 18 i 2012.

Størst høyreekstrem aktivitet er det i fylkene Stockholm, Västra Götaland og Skåne. Men ser man aktiviteten i forhold til folketallet, er høyreekstremister og nazister mest virksomme i Värmland, Dalarna og Västmanland.