EUs Tyrkia-forhandlinger utsettes

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan og Tysklands forbundskansler Angela Merkel under et tidligere møte. Foto: AFP PHOTO/NTB scanpix Les mer Lukk

EU-landene er enige om å gjenoppta medlemskapsforhandlingene med Tyrkia. Men det skjer ikke før til høsten.

Tyrkia og EU skulle etter planen møttes denne uken for å åpne et nytt kapittel i de tyrkiske forhandlingene om medlemskap i Unionen.

Men uroen i Tyrkia har skapt uro i EU. Regimets hardhendte behandling av demonstrantene i Istanbul har blant annet fått Tyskland til å sette seg på bremsene.

Les også: Gatekamper i Tyrkia – EU fordømmer voldsbruk

Tirsdag ble de 27 EU-landene enige om at et nytt forhandlingskapittel uansett skal åpnes, men at selve forhandlingene ikke starter før til høsten. Det er snakk om en forsinkelse på minst fire måneder, ifølge nyhetsbyrået Reuters' opplysninger, med oktober som mulig oppstartspunkt.

Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle kaller kompromisset «en god avgjørelse i en vanskelig situasjon».

Vanskelig

Forhandlingene mellom Tyrkia og EU ble innledet i 2005, men har stått i stampe i flere år. EU krever en rekke reformer av tyrkerne.

– Jeg har alltid ment at Tyrkias fremtid ligger hos oss, men det krever store fremskritt i alt arbeidet som må gjøres, har EUs utenrikssjef Catherine Ashton understreket.

Den nye uroen rundt Tyrkias langvarige forhandlinger reiser igjen tvil om landet noen gang kommer til å bli medlem. Det har gått nesten tre år uten fremskritt.

Til nå er det kun oppnådd enighet om ett av de i alt 35 kapitlene forhandlingene er delt inn i.

Saken over

Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu sier han ikke ser noen hindre mot å starte et nytt kapittel i prosessen med EU. Temaet som nå skal åpnes for diskusjon, er merket som nummer 22 om regionalpolitikk.

– Kapittel 22 er åpnet. Saken er over, sa Davutoglu på tyrkisk fjernsyn etter tirsdagens avgjørelse i EU.