Snowden leker katt og mus med verden

Your browser doesn't support HTML5 video.

-Snowden har det bra
Edward Snowden leker katt og mus med en hel verden. WikiLeaks-sjef Julian Assange sier Snowden er i sikkerhet og har det bra, men vil ikke opplyse hvor den spionsiktede amerikaneren befinner seg.

Assange sa mandag at Snowden og hans reisekamerat Sarah Harrison fra WikiLeaks var i kontakt med sine advokater. Snowden hadde billett fra Moskva til Cubas hovedstad Havana mandag, men var ikke med flyet.

Amerikanske myndigheter tror at den spionsiktede 30-åringen fortsatt er i Russland.

– Vi forventer at de ser på alle muligheter de har til å utvise Snowden til USA, sa pressetalsmann Jay Carney i Det hvite hus.

En tjenestemann i Moskva sa at anmodningen fra USA er til vurdering.

Forræderi?

Snowden har vært i kontakt med Ecuador, som stiller seg åpent til en asylsøknad. Utenriksminister Ricardo Patiño sier at menneskerettighetene vil veie tyngst når Ecuador skal vurdere søknaden.

– Det er blitt snakket om forræderi. Men man bør spørre seg hvem som har forrådt hvem, sa Patiño på en pressekonferanse.

Landet har også fått en henvendelse fra USA i saken, men Patiño ville ikke gå inn på innholdet i denne.

– Vi skal vurdere standpunktet til den amerikanske regjeringen, og vi kommer til å ta en beslutning basert på vår grunnlov, lovene, internasjonal politikk og vår uavhengighet.

En talsmann for WikiLeaks sa at organisasjonen også har gått til myndighetene på Island og andre land med formelle forespørsler om asyl for Snowden.

Les også: Her skulle Snowden sittet - nå raser USA

USA advarer

USAs utenriksminister John Kerry advarer Russland og Kina mot å beskytte Snowden. Den 30 år gamle IT-teknikeren har lekket opplysninger om omfattende amerikansk overvåking av tele- og datatrafikk.

Det hvite hus bekreftet at USA er i kontakt med land som Snowden kanskje vil forsøke å reise gjennom, og opplyste at myndighetene i Hongkong var varslet om at Snowdens pass var annullert i god tid før han reiste.

– Vi kjøper ikke forklaringen om at dette var en teknisk beslutning tatt av en immigrasjonsbyråkrat i Hongkong. Dette var et bevisst valg fra myndighetene om å slippe ut en rømling til tross for en gyldig arrestordre, og den beslutningen vil utvilsomt påvirke forholdet mellom USA og Kina negativt, sa Carney.

Les også: Ecuador åpen for Snowdens asylsøknad

Skuffet

Utenriksminister Kerry mener at Snowden har «forrådt sitt land» og sier det er dypt bekymringsfullt dersom Kina og Russland på forhånd har visst hvor 30-åringen har tenkt seg.

– Det vil helt opplagt være skuffende dersom man med viten og vilje tillot ham å gå om bord på et fly, sier Kerry.

Carney sier at Snowdens valg av land å flykte til undergraver hans egne påstander om at lekkasjene er motivert av et ønske om mer åpenhet og mer individuell frihet.

– Hvis hans lidenskap er for pressefrihet, frihet på internett og lignende har han valgt noen underlige beskyttere, sa Carney.

Mellommann

Snowdens advokat i Hongkong, Albert Ho, sier han formidlet en beskjed til Snowden fra en mellommann for noen dager siden. Mellommannen skal ikke ha spesifisert om han representerte Kinas myndigheter, men Ho sier:

– Jeg har grunn til å tro at de som ønsket at han skulle reise, representerte myndighetene i Kina.

– Beijing ønsket ikke å tre fram på scenen fordi det ville påvirke de kinesisk-amerikanske forbindelsene, sier han.