Ecuador åpen for Snowdens asylsøknad

MULIG TILFLUKTSSTED: Ecuadors utenriksminister Ricardo Patiño sier at menneskerettighetene vil veie tyngst når landet skal vurdere asylsøknaden fra Edward Snowden. (Foto: Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

Ecuadors utenriksminister sier at menneskerettighetene vil veie tyngst når landet skal vurdere asylsøknaden fra spionsiktede Edward Snowden.

Utenriksminister Ricardo Patiño opplyser at de har vært i kontakt med russiske myndigheter. Han stiller også spørsmål ved anklagene om landsforræderi mot Snowden.

– Det er blitt snakket om forræderi. Men man bør spørre seg hvem som har forrådt hvem, sa Patiño på en pressekonferanse i Hanoi mandag.

Snowden kom fra Hongkong til Moskva søndag, og da ble det opplyst at han har søkt politisk asyl i Ecuador.

Henvendelse fra USA

Patiño bekreftet at Ecuador har fått en henvendelse om Snowden fra amerikanernes utsending i hovedstaden Quito, men ville ikke gå i detalj på hva henvendelsen gikk ut på.

Han understreket at landet først og fremst vil vektlegge sine prinsipper når de skal avgjøre om Snowdens asylsøknad skal innvilges.

– Vi skal vurdere standpunktet til den amerikanske regjeringen, og vi kommer til å ta en beslutning basert på vår grunnlov, lovene, internasjonal politikk og vår uavhengighet. Menneskerettighetsprinsippene vil alltid settes over alle andre hensyn, sa utenriksministeren.

Les også: – Snowden kan alt ha forlatt Russland

WikiLeaks

Det var ventet at Snowden skulle dra videre med fly til Havana mandag, men ifølge Interfax var han ikke om bord i flyet. Mandag ettermiddag var det ikke kjent hvor han befant seg.

På starten av pressekonferansen leste Patiño fra Snowdens asylsøknad og sammenlignet saken med det han omtalte som «forfølgelsen» av Bradley Manning. Den tidligere soldaten er også tiltalt for spionasje, etter at han leverte flere tusen hemmeligstemplede amerikanske dokumenter til nettstedet WikiLeaks.

Ecuador har tidligere innvilget asyl til WikiLeaks-gründer Julian Assange, som for tiden oppholder seg i landets ambassade i London.