– Snowden kan alt ha forlatt Russland

Et tomt passasjersete, som angivelig skal ha vært reservert for Edward Snowden, på flyet fra Moskva til Cuba. (Foto: Reuters/NTB scanpix) Les mer Lukk

Den spionsiktede amerikaneren Edward Snowden var ikke med på flyet han hadde billett til, fra Moskva til Havana mandag. Han kan allerede ha forlatt Russland.

Fakta om Edward Snowden  

* I begynnelsen av juni trykket avisene The Guardian og The Washington Post avsløringer om at amerikanske myndigheter har drevet omfattende overvåking av tele- og datatrafikk. Kilden var den 30 år gamle amerikanske IT-teknikeren Edward Snowden.

* Snowden har en fortid som datateknikker i CIA og arbeidet nå på kontrakt for NSA via IT-selskapet Booz Allen Hamilton, som har nære bånd til de amerikanske etterretningstjenestene. Selskapet har nå sagt ham opp.

* Snowden forlot USA i mai og reiste til Hongkong. Derfra reiste han i helgen videre til Moskva. Derfra har han søkt asyl i Ecuador. Han ventes å reise til Ecuador mandag.

* 21. juni siktet USA Snowden for spionasje, for å ha stjålet regjeringens eiendom, uttalt seg om nasjonal sikkerhet uten tillatelse og gitt hemmeligstemplede opplysninger videre til uautoriserte personer. De ønsker ham utlevert, så han kan bli stilt for retten.

(Kilder: Ritzau, NTB)

Nyhetsbyrået Interfax meldte at Snowden ikke var om bord, til tross for at han ifølge flere medier hadde sjekket inn på Aeroflot-flighten.

Samtidig forklarte en Reuters-journalist på flyet at han ikke hadde sett eller hørt noe som tydet på at Snowden var om bord.

Russiske myndigheter har ikke bekreftet at Snowden er holdt tilbake, og en annen russisk kilde sier at han sannsynligvis allerede har forlatt Russland.

– Han har mest sannsynlig allerede forlatt Den russiske føderasjonen, sier den ikke navngitte kilden til Interfax.

– Han kan ha dratt med et annet fly, sier kilden videre, med tanke på at alle trodde Snowden ville forlate Moskva med et Aeroflot-fly med kurs for Cuba.

Siste: Ecuador åpen for å vurdere Snowdens asylsøknad

USA rasende

USA har bedt om å få Snowden utlevert etter at han søndag kveld kom til Moskva fra Hongkong. Den tidligere etterretningsmedarbeideren er på flukt etter å ha offentliggjort en rekke topphemmeligheter om USAs overvåking av telefonsamtaler og datatrafikk.

Det ble tidligere meldt at han skulle fly fra Moskva til Havanna og videre til Ecuador, hvor han har søkt om politisk asyl.

USAs utenriksminister John Kerry sier han ikke vet hvor Snowden har planer om å reise. Samtidig understreker han at det er dypt bekymringsfullt dersom Kina og Russland på forhånd visste hvor 30-åringen har tenkt seg.

– Det vil helt opplagt være skuffende dersom man med viten og vilje tillot ham å gå om bord på et fly, sier Kerry og advarer om følger og betydning for forholdet mellom Russland og USA.

Utenriksministeren gjentok også at Snowden har «forrådt sitt land».

Les også: USA kritiserer Hong Kong for å la Snowden dra

Edward Snowdens katt-og-mus-lek med amerikanske myndigheter ble for alvor storpolitikk da 30-åringen dro fra Hongkong til Moskva. Kina grep inn for å gjøre det mulig for Snowden å flykte fra sitt midlertidige tilholdssted Hongkong, mener eksperter, politikere og medier.

– Kina grep inn

USA er skuffet over at Hongkong ikke innfridde USAs begjæring om å utlevere Snowden før han reiste til Moskva. Kina lot angivelig Snowden forlate Hongkong etter først å ha pumpet ham for informasjon. Hongkong er formelt selvstendig, men i praksis i stor grad styrt av Kina.

Snowdens advokat i Hongkong, Albert Ho, sier han formidlet en beskjed til amerikaneren fra en mystisk mellommann for noen dager siden. Mellommannen skal ikke ha spesifisert om han representerte Kinas myndigheter, men Ho sier:

– Jeg har grunn til å tro at de som ønsket at han skulle reise, representerte myndighetene i Kina.

– Beijing ønsket ikke å tre fram på scenen fordi det ville påvirke de kinesisk-amerikanske forbindelsene, sier han.