USA kritiserer Hongkong for å la Snowden dra

Journalister venter på passasjerene på et fly fra Hongkong til Moskva for å spørre dem om Edward Snowden var om bord. Russiske myndigheter sier han kom til Moskva søndag. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

USA er skuffet over at Hongkong ikke innfridde USAs begjæring om å utlevere ham før han reiste til Moskva. Derfra reiser han trolig til Ecuador der han har søkt asyl.

En tjenestemann i det amerikanske justisdepartementet sa søndag at de er uenig i beslutningen om å la ham reise. Han sier de har vært i kontinuerlig kontakt med myndighetene i Hongkong siden 10. juni da de fikk vite at Snowden var i den tidligere britiske kolonien som nå hører til Kina.

I samtalene med USA har aldri Hongkongs myndigheter på noe tidspunkt hatt innvendinger mot innholdet i den amerikanske begjæringen om pågripelse og utlevering, sier tjenestemannen.

– I lys av dette finner vi Hongkongs beslutning svært urovekkende, sa han.

Snowden er etterlyst av USA for å ha tatt med seg og offentliggjort omfattende informasjon om amerikansk etterretnings overvåking av telenettet og internett.

Les også: Snowden vil søke tilflukt i Ecuador

Til Moskva

Han reiste lørdag kveld fra Hongkong i et Aeroflot-fly til Moskva, og WikiLeaks sa han var på vei til Ecuador langs en trygg rute.

Etter at han landet i Moskva, bekreftet Ecuadors utenriksminister Ricardo Patiño at Snowden har bedt om asyl der.

Ecuadors ambassadør Patricio Alberto Chávez Zavala sa til journalister på flyplassen at han var møtt opp for å snakke med Snowden og Sarah Harrison fra WikiLeaks, som fulgte Snowden fra Hongkong.

Flere timer senere kom han ut av hotellet på flyplassen, uten å gi noen kommentar til pressen. Uten visum kan Snowden ikke forlate flyplassen.

En kilde i Aeroflot sier at Snowden har booket billett på flyet som går mandag til Cuba.

Det gikk søndag også rykter om at han var på vei til Island med mellomlanding på Gardermoen, men det viste seg ikke å være riktig.

Les også: Snowden hevder USA overvåker kinesiske mobiler

USA advarer

USA varslet søndag land på den vestlige halvkule om at Snowden kan komme til reise dit eller be om asyl der, og ba dem ikke la ham reise noe annet sted enn hjem, siden han er etterlyst på basis av anklager om kriminell virksomhet.

– Jakten er i gang, sier Dianne Feinstein, som er leder for Senatets etterretningskomité. Hun sier han fortsatt trolig har mye materiale han ennå ikke har offentliggjort.

Søndag opplyste en talskvinne for utenriksdepartementet i Washington at de har kansellert Snowdens pass. Dermed kan han i teorien ikke reise noe annet sted enn hjem til USA.

Pinlig for USA

I en erklæring der de bekrefter Snowdens avreise, sier myndighetene i Hongkong også at de vil søke svar fra USA på opplysninger fra Snowden om at USA spionerer på Hongkong-myndighetenes datamaskiner.

I flere måneder har Obama-administrasjonen framstilt seg som offer for hacking som kinesiske myndigheter angivelig står for. På et toppmøte med Kinas president Xi Jinping i California denne måneden ba president Barack Obama ham å granske problemet.

Det er derfor særlig pinlig for USA at noen av de siste opplysningene Snowden slapp, var informasjon om amerikansk overvåking av datamaskinene til Kina og Hongkong, inkludert hacking av kinesiske mobiltelefonselskaper og Tsinghua-universitetet.

Snowdens flukt fra Hongkong uten at kinesiske myndigheter stoppet ham, og oppholdet i Russland uten at russiske myndigheter ser ut til å ville hindre ham, vil uten tvil skade forholdet til de to landene, som Obama har forsøkt å reparere. (©NTB)