Rein-parasitt kan smitte barn

PARASITT: Reinbrems er et insekt som lever på reinsdyr. Men også mennesker kan bli smittet av parasitten. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Les mer Lukk

Parasitten reinbrems kan også infisere mennesker, særlig barn. Slik infeksjon er trolig langt vanligere enn tidligere antatt.

Hammerfest sykehus fikk i fjor inn 19 personer, 18 barn og én voksen, som var infisert av parasitter fra insektet reinbrems. Aldri før har så mange blitt rammet i samme område på så kort tid. Utbruddet skapte uro og frykt for at en ny epidemi var på gang.

Parasitten kan resultere i hevelser særlig over øynene og i panna, hovne lymfeknuter, kløe og ubehag.

Men det er ingen grunn til massehysteri, beroliger Andreas Skogen, barnelege ved sykehuset i Hammerfest.

– Det er ingen ny epidemi på gang. Og alle de 19 personene vi har hatt her ved sykehuset er blitt helt friske, konstaterer han.

Les også: Ny smittetrussel fra flått

Feil diagnose

Grunnen til den rekordstore økningen i fjor er trolig at sykdommen tidligere er feildiagnostisert, tror han.

Barnelegene i Hammerfest var kjent med svensk forskning om reinbrems-infeksjon hos mennesker. Da de i fjor høst fikk inn flere barn med lignende symptomer gikk mistanken raskt i retning reinbrems.

Legene samarbeidet tett med veterinærhøyskolen i Tromsø. De har lenge hatt en test av blodprøver som kan avsløre parasitten hos rein. Den ble så modifisert for mennesker.

– Det gjorde at vi fanget opp mange tilfeller som tidligere ville fått feil diagnose og dermed blitt behandlet med feil medisin, eller ingen diagnose i det hele tatt, sier Skogen til NTB.

Når riktig diagnose først var stilt, kunne infeksjonene behandles effektivt med en bredspektret antiparasittmedisin, forteller han.

Les også: - Det er andre som presser reindrifta

Feil vert

Reinbrems er ei svart og gul flue som av utseende kan minne om ei humle. Den legger eggene sine i hårlaget hos reinsdyr. Etter noen dager klekkes eggene, og larvene borer seg ned gjennom reinens hud og lever som parasitter over vinteren.

Men av og til velger tydeligvis reinbremsen feil vert og legger eggene i håret til et menneske.

– Mennesket er ikke en naturlig vert for reinbrems, så de fleste larvene vil dø. Og kroppens eget immunforsvar vil i de fleste tilfeller ta seg av infeksjonen, sier Skogen.

Kompetansesenter

Hammerfest sykehus er nå nasjonalt kompetansesenter for denne infeksjonen, og Skogen oppfordrer fastleger som får inn pasienter med slike symptomer om å ta kontakt.

– Til nå har vi ikke fått rapporter om infeksjon med reinbremslarver fra andre fylker enn Finnmark. Men det kan skyldes at sykdommen fortsatt er lite kjent. I teorien er det risiko for å bli infisert i alle områder der det er reinsdyr, sier Skogen.

Det er viktig at de som er infisert får riktig diagnose og behandling så tidlig som mulig. Om den ikke stoppes, kan parasitten i verste fall gå inn i øyeeplet og gi synstap. Men det er svært sjelden. Skogen er ikke kjent med at det har skjedd i Norge.

Les også: 11 ting du bør vite om flåtten

Bruk lue!

Den beste forholdsregelen er svært enkel: Bruk lue eller caps når du er i områder med rein i den perioden da reinbremsen legger egg, det vil si fra slutten av juni til uti september.

– En skulle tro at reindriftssamer var langt mer eksponert for reinbrems enn andre. Men de fleste av våre pasienter kom ikke fra reindriftsfamilier. Det kan rett og slett skyldes at reindriftssamene er flinkere til å bruke lue, sier Skogen.