Snowden avslører omfattende britisk overvåking

Den britiske utenriksministeren William Hague uttalte tidligere i juni at etterretningssenteret GCHQ følger britisk lov. Foto: Reuters Les mer Lukk

Det britiske etterretningssenteret GCHQ har levert store mengder personopplysninger til det amerikanske sikkerhetsbyrået NSA, ifølge avisen The Guardian.

Britiske Government Communications Headquarters (GCHQ) har avlyttet fiberoptiske kabler som frakter internasjonal telefon- og internettrafikk. Store mengder informasjon er delt med NSA, skriver den britiske avisen The Guardian.

Avisen har de siste ukene trykket detaljer om det topphemmelige overvåkingsprogrammet som tidligere NSA- og CIA-ansatt Edward Snowden har lekket.

Ifølge avisen har GCHQ gjennom prosjektet «Tempora» overvåket fiberoptiske kabler som går mellom Nord-Amerika og Storbritannia. Informasjon har blitt lagret i inntil 30 dager. Ifølge Snowdens dokumenter er «Tempora»-programmet 18 måneder gammelt.

NSA og GCHQ har samarbeidet tett og utvekslet informasjon i flere tiår. Tidligere denne måneden uttalte den britiske utenriksministeren William Hague at GCHQ følger britisk lov når de driver avlytting.

Det har blitt spekulert i om NSA bruker internasjonale partnere for å omgå amerikansk lov, som krever at byrået har tillatelse fra en hemmelig føderal domstol hvis de skal overvåke spesifikke personer.

– Alle slike påstander er falske, sier talskvinne for NSA, Judith Emmel.