Frp mest frem på ny måling

SAMMEN ER DE STØRST: Siv Jensens (t.v.) Frp går mest frem på ny meningsmåling, mens Høyres leder Erna Solberg (t.h.) også har grunn til å smile selv om Ap fortsatt er størst. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix) Les mer Lukk

Fremskrittspartiet går mest frem, mens endringene for de øvrige partiene er små på Dagens Næringslivs partibarometer for juni. Arbeiderpartiet er med 29,8 prosent størst på målingen.

Arbeiderpartiet er fortsatt størst med en oppslutning på 29,8 prosent. Partiet har falt 0,4 prosentpoeng siden forrige måling Sentio gjennomførte for DN i mai.

Høyre følger hakk i hæl med 29,1 prosent. Det er en fremgang på 0,4 prosent fra forrige måned. Fremskrittspartiet går frem 1,9 prosentpoeng fra mai til juni og støttes av 17 prosent av de spurte.

Blant de øvrige partiene er det Kristelig Folkeparti som utmerker seg mest med målingens største fall, ned 1,8 prosentpoeng fra mai til 4,2 prosent. Venstre faller 0,9 prosentpoeng til 4,3 prosent. Senterpartiet går frem 0,5 prosentpoeng til 5,7 prosent. Sosialistisk Venstreparti går også frem 0,5 prosentpoeng og får støtte fra 5,1 prosent av de spurte. Rødt faller 0,7 prosentpoeng til 1,4 prosent. Kategorien andre partier, som inkluderer Miljøpartiet De Grønne, får samlet 3,3 prosent i juni, en oppgang på 0,3 prosentpoeng fra mai.

Ved valg ville et slikt resultat ha gitt dagens tre regjeringspartier 71 mandater i Stortinget. Høyre og Frp ville sammen ha fått 83 mandater, mens KrF og Venstre ville ha bidratt med ytterligere 14 mandater på borgerlig side. Målingens feilmargin varierer fra 0,9 til 3,3 prosent.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener valgseieren er innen rekkevidde, men konstaterer at det ikke blir lett.

– For fire år siden ble det sagt at det ikke var mulig å vinne to valg på rad, men vi vant. Jeg mener det er mulig å vinne tre valg på rad. Men det er selvfølgelig vanskelig, sier Stoltenberg.