Regnmakere skal stoppe smogen fra Indonesia

Folk i Singapore bruker masker for å beskytte seg mot den sterkt forurensede luften. Foto: Edgar Su / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Indonesia vil lage kunstig regn i håp om å slukke brannene som skaper farlig smog i Singapore.

Helikoptre og fly skal spre kjemikalier som vil frambringe kunstig regn i Riau-provinsen. De skal også tømme vann over de brennende områdene.

Indonesias president Susilo Bambang Yudhoyono har gitt ordre om at alle ressurser skal mobiliseres for å få bukt med brannene, som har skapt den verste miljøkrisen i Singapore på et tiår.

Brannmenn på bakken ikke klart å slukke brannene, som raser under bakken.

– Vi har kjempet mot flammene 24 timer i døgnet i to uker, sier Ahmad Saerozi, sjef for naturforvaltningsmyndighetene i Riau-provinsen.

Livstruende

Luftkvaliteten i Singapore nådde fredag kritiske 400 på indeksen Pollution Standards Index (PSI), noe som gjør den potensielt livstruende for syke og eldre mennesker. Regjeringen råder disse gruppene om å holde seg innendørs, lukke vinduene og unngå fysiske anstrengelser dersom de kan.

Den ekstreme luftforurensningen kan fortsette i ukevis, ifølge landets statsminister Lee Hsieng Loong.

Les også: Singapore røyklagt av brennende regnskog

Anklager selskaper

Ifølge Lee har Singapore forsynt Indonesia med satellittdata for å hjelpe landet å identifisere selskap som er involvert i skogbrenningen, melder BBC.

Indonesia anklaget fredag åtte selskaper for å være skyld i brannene. To av dem er singaporske, Sinar Mas og Asia Pacific Resources International. En presidenttalsmann hevder de største brannene er på disse to selskapenes område. De seks andre selskapene ble ikke navngitt.