Erna Solberg: Frp har forandret seg

Høyre-leder Erna Solberg mener det er enklere å samarbeide med Frp-leder Siv Jensen enn med Carl I. Hagen. Arkivfoto: Berit Roald / NTB scanpix Les mer Lukk

Siv Jensen er mer forutsigbar og enklere å samarbeide med enn Carl I. Hagen, mener Høyre-leder Erna Solberg.

– Dagens politiske lederskap i Fremskrittspartiet har lagt et bedre grunnlag for å finne fram til politiske løsninger, selv om vi er uenige, sier Høyre-lederen.

Slik forklarer Solberg hvorfor Høyre har endret standpunkt fra 2004, da partiet slett ikke ville samarbeide med daværende partiformann Carl I. Hagen. Under Stortingets behandling av revidert nasjonalbudsjett ble hun utfordret av Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen, som mente at det er lite som har endret seg i Frps politikk.

Les også:Frp vil ha asylmur langs gresk grenseelv

– Det eneste som er nytt siden da, er at Høyre nå vil samarbeide med Fremskrittspartiet, sier Pedersen.

Solberg sendte i mars 2004 et brev til daværende Frp-formann Carl I. Hagen, der hun viste til flere områder der Frp etter hennes mening hadde en politikk som gjorde et samarbeid med Høyre vanskelig. Frps vilje til å bruke av oljeformuen, var et av de områdene som gjorde et forpliktende samarbeid vanskelig.

– Jeg mener at Frp har forandret seg. De er mer forutsigbare og dermed lettere å samarbeide med nå, svarer Solberg.

Les også:Stoltenberg og Solberg kappes om å være mest ansvarlig

Handlingsregelen

Mørke skyer på den økonomiske horisonten og bruken av oljepenger var sentrale tema da Stortinget fredag var samlet til sitt siste møte i denne perioden. Ordduellene var sterkt preget av politikere i valgkampmodus.

– I urolige tider må vi stå fast, og folk fortjener å få vite hvilken økonomisk politikk en ny regjering skal legge til grunn, gjentok finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).

Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner minnet Arbeiderpartiet om at de økonomiske varsellampene har blinket lenge.

– Det er på tide at Ap tar inn over seg at den rødgrønne politikken forsterker de negative konsekvensene av krisen i Europa, sier han, og legger til at arven etter regjeringen Stoltenberg er en mer oljeavhengig økonomi.

Les også:Kontrollkomiteen dropper varslersaken

Krisepakke?

Tidligere i mai varslet regjeringen flere krisetiltak for fastlandsindustrien, og de kom med en tiltakspakke for skogbruksnæringen i april. Men senest denne uken oppfordret LO regjeringen om å klargjøre ytterligere en krisepakke for å hindre stigende arbeidsledighet.

Opposisjonen ser for seg at nye tiltak vil komme beleilig i innspurten av valgkampen.

– Jeg får følelsen av at det ligger an til en ny krisepakke i august, men håper at regjeringen ikke gjør noe overilt, sier Kristelig Folkepartis finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen.

Les også:Røkke slipper å lande all torsken i Finnmark