Frp vil ha asylmur langs gresk grenseelv

Per Sandberg (Frp) vil bygge en sperring ved elva Evros langs grensen mellom Hellas og Tyrkia for å stanse innvandrere. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Les mer Lukk

Fremskrittspartiet ser med bekymring på innvandringen fra Tyrkia til Hellas, og vil bruke norske skattekroner på å bygge en sperring langs grenseelva Evros.

– 70 prosent av asylsøkerne og illegale innvandrere kommer seg til Europa via Hellas. Vi må styrke yttergrensene, og det må Norge bidra med. Vi kan ikke overlate ansvaret til grekerne som ikke har økonomi til å sikre vår yttergrense, sier Per Sandberg til Dagbladet.

Millioner av asylsøkere forsøker å ta seg inn i Europa ved å krysse den 166 kilometer lange elva Evros langs grensen mellom Hellas og Tyrkia. Dette er en av de mest brukte smuglerrutene fra Tyrkia.

Resten av grensa mellom de to landene er bare på 12,5 kilometer, en landstrekning hvor piggtrådgjerde hindrer uvedkommende i å ta seg inn i EU.

Saken fortsetter under bildet

Palestinske flyktningbarn på en togstasjon i Evros-området i Hellas. Foto: AP / NTB Scanpix

– Før piggtrådmuren kom opp, var det dager det kom hele 500 asylsøkere og illegale innvandrere over grensa fra Tyrkia. I flere år var det normalt med 200 til 300 asylsøkere hver dag i dette området. Det høye piggtrådgjerdet fungerer som en mur og hindrer fysisk at asylsøkere og illegale innvandrere krysser grensa, sier Sandberg.

Les også: Rike, gjerrige og fremmedfiendtlige

Han mener Norge må bruke enda mer penger på det såkalte Frontex-samarbeidet, et EU-organ som har ansvaret for samordning av EU-landenes kontroll og overvåking av sine grenser ut av EU.


Vis større kart