Demonstrasjonene i Brasil ble voldelige

Your browser doesn't support HTML5 video.

Voldelige demonstrasjoner i Brasil
Over 800.000 brasilianere deltok torsdag i demonstrasjoner rundt om i landet. Over 50 har blitt skadd i sammenstøt med politiet.

Torsdag samlet 300.000 demonstranter seg i gatene rundt rådhuset i Rio de Janeiro. 110.000 var samlet til protester i São Paulo, og ytterligere hundretusener demonstrerte i mindre byer over hele landet.

Protestene omtales som de største i landet på over 20 år, og den brasilianske presidenten Dilma Rousseff avlyste torsdag en planlagt reise til Japan på grunn av opptøyene.

Rousseff har kalt inn regjeringen til hastemøte for å diskutere demonstrasjonene i landet.

Ifølge kilder som er sitert i den brasilianske avisen O Estado de São Paulo, er myndighetene skremt av demonstrantenes forsøk på å bryte seg inn i utenriksdepartementet i hovedstaden Brasilia.

Demonstrant overkjørt

Det har vært flere sammenstøt mellom demonstranter og politi, melder BBC. I Rio ble minst 29 skadd da politiet svarte voldelige demonstranter med gummikuler, pepperspray og stein.

Se de voldsomme bildene fra demonstrasjonene her

En demonstrant har mistet livet etter å ha blitt overkjørt av en bil i São Paulo.

TV-bilder viser gjenger som plyndrer butikker i sentrum av Rio, selv om mange butikkeiere har forberedt seg og beskyttet lokalene sine med planker. Flere viktige bygninger i byen er også sperret av.

Knuste ruter

I hovedstaden Brasilia prøvde demonstranter å ta seg inn i utenriksdepartementet, hvor de knuste ruter og kastet brennende gjenstander inn i bygget før politiet klarte å slå dem tilbake.

Militærpoliti har siden forskanset seg rundt en rekke bygninger i byen for å forhindre flere lignende angrep. I Brasilia har minst 26 personer blitt skadd i møte med politiet.

I den nordøstlige byen Salvador brukte politiet tåregass og gummikuler for å splitte demonstranter foran en fotballkamp. Det ble også meldt om sammenstøt i Porto Alegre i sør, og i Campinas nord for São Paulo.

Se også: Her skyter politiet mot demonstrantene i Brasil

– Våkne, Brasil

De fleste demonstrantene valgte å markere misnøyen på en mer fredelig måte, og i toget som gikk gjennom sentrumsgatene i Rio kunne man se plakater med budskap som «Våkne, Brasil», «Mens fotballen ruller, mangler vi helsevesen og skoler» og «Sykehus med FIFA-standard».

Massedemonstrasjonene, som opprinnelig startet som en protest mot økning i prisene på kollektivtransporten i São Paulo, har vokst til en bredere bevegelse. Det protesteres nå over hele landet, mot politivold, korrupsjon, arbeidsløshet, utdanningssystemet og helsevesenet.

Les også: Massedemonstrasjoner i Brasil

– Vemmes over systemet

Alle byene har nå gått tilbake på prisøkningen som startet protestene, men det ser ikke ut til å ha dempet demonstrasjonslysten til det brasilianske folket.

Les også: Brasils politikere stopper omstridt prisøkning

– Det handler ikke om billettprisene lenger. Folk vemmes over systemet og er nå så lei at vi krever forandring, sier studenten Camila Sena (18) til BBC.

Brasilianerne har også fått troen på at protestene virker etter at politikerne gikk tilbake på prisøkningen.

– Dette betyr at politikerne har begynt å høre på oss. Dette er noe som aldri har skjedd før, i alle fall ikke i et år som ikke er et valgår, sier Daniel Acosta fra São Paulo. (©NTB)