Google risikerer bøter i Frankrike og Spania

Spania og Frankrike reagerer på Googles kartlegging av dem som bruker selskapets tjenester. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Det franske datatilsynet truer IT-giganten Google med bøter om ikke selskapet endrer sin politikk for bruk av private brukeropplysninger. Også Spania varsler reaksjoner.

Det spanske datatilsynet opplyser at det kan bli aktuelt å innføre sanksjoner mot det amerikanske selskapet som følge av mistanke om at det har gjort seg skyldig i alvorlige brudd på personvernlovene. Spanske datamyndigheter mener å ha funnet bevis på seks brudd på landets personvernlover, fem av dem anses å være alvorlige.

I april gjorde seks europeiske land seg klare til å straffe Google for å ha unnlatt å opplyse om sine metoder for innsamling av opplysninger om brukerne.

I Frankrike risikerer Google nå en bot på opp til 150.000 euro (1,2 millioner kroner) om selskapet ikke endrer sin politikk innen tre måneder. Deretter kan det bli tale om nye bøter.

Les også: Google planlegger ballong-nettverk

Norge følge med

Datatilsynet i Norge følger med på grepene som andre europeiske land tar, og vil vurdere om det skal tas skritt også på norsk side, opplyser Kim Ellertsen, direktør i juridisk avdeling.

– Men vi har ikke konkludert ennå, sier han til NTB.

Det som utløste protestene mot Google, var at selskapet i mars i fjor slo sammen 60 tjenester til en felles registrering og samkjørte personverninnstillingene.

Kritikerne sier at samkjøringen av tjenestene til Google, YouTube, Gmail og Google+ gir Google store muligheter for å kartlegge brukernes liv og atferd.

Les også: Google vil ta rotta på Spotify

Overvåkingsskandale

Saken har blitt enda mer aktuell etter avsløringene om at USAs nasjonale sikkerhetsbyrå NSA i all hemmelighet har fått tilgang til store mengder data hos Facebook, Google, Microsoft og Apple.

Google går nå rettens vei for å få lov til å offentliggjøre informasjon om den amerikanske statens overvåkingsforespørsler. Amerikanske myndigheter har fastslått at Google ikke har lov til å offentliggjøre slik informasjon.

Les også: NRK tror Google kan ha misforstått i lekkasjesaken