Telenor bekymret for utviklingen i Pakistan

Pakistanske myndigheter stenger tidvis mobilnettet for å forhindre terrorangrep, som da en bombe gikk av i Quetta 15. juni. Minst elleve kvinnelige studenter ble drept og mange såret. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Telenor er bekymret for utviklingen i Pakistan etter at myndighetene i landet ni ganger siden nyttår har gitt ordre om å stenge mobilnettet.

Siste gang var i slutten av mai da Kinas statsminister Li Keqiang kom på besøk. Telenor var blant mobilselskapene som fikk ordre om å stenge mobilnettet i fire timer midt på dagen. Dermed kunne innbyggerne verken sende tekstmeldinger, ringe eller bruke data på mobilen, skriver Dagens Næringsliv.

Telenor ser alvorlig på saken og selskapet er bekymret for hyppigheten og omfanget av nedstengningene, opplyser informasjonsdirektør Tor Odland.

Pakistanske myndigheter argumenterer med at å stenge mobilnettene er en effektiv måte å hindre terror på. Landets innenriksminister Rehman Malik uttalte i januar at mobiltelefoner er terrorvåpen og viste til at mobiler er blitt brukt til å detonere bomber.

Les også: Telenor brukte 145.000 kroner dagen på advokater

– Det er ikke vår oppgave å ta stilling til behovet for sikkerhet for befolkningen i Pakistan, og vi forstår jo at det er behov for å opprettholde lov og orden i et land med innenrikspolitiske utfordringer. Samtidig har nedstengningene også andre konsekvenser, sier Odland, og viser til behov for varsling ved ulykker. Han trekker også fram ytringsfriheten.

Pakistans ambassadør til Norge, Ishtiaq Hussain Andrabi, understreker at nettet stenges kun når det er høyst nødvendig og at det gjøres av sikkerhetsårsaker. Pakistan driver ikke med sensur, forteller han.

– Jeg vil også si til Telenor at Pakistan er opptatt av å beskytte utenlandske investorers interesser i Pakistan, og Telenor er en viktig investor i Pakistan. Vi ønsker ikke å stenge mobilnettene, og om noen år er vi forhåpentlig kvitt terrorismen, sier han.

Vi gjør oppmerksom på at ABC Nyheter er eid av Telenor.