Solberg: Uheldig sak for Høyre

DÅRLIG TIMING: Høyre-leder Erna Solberg erkjenner at partiet har fått en uheldig sak i fanget, bare dager før partiet åpner sitt landsmøte på Gardermoen. (Foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Høyre-leder Erna Solberg godkjente Øyvind Hallerakers verv i den europeiske bompengeorganisasjonen Asecap, men sier hun ikke kjente til de økonomiske forholdene i saken.

Fakta om Halleraker-saken:  

* Høyres samferdselspolitiske talsmann Øyvind Halleraker har unnlatt å rapportere til Stortinget om honorar han mottok som følge av et verv i den europeiske bompengeorganisasjonen Asecap. Totalt skal det dreie seg om 136.600 kroner fra 2005, da han tok sete i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité.

* Bergensavisen har avdekket at Hallerakers navn ble brukt da selskapet til kona Ingrid Undheim Halleraker vant et anbud om drift av Arnatunnelen, og VG har vist at det samme selskapet leverte administrasjonstjenester til et veiprosjekt i Bømlo, som Halleraker selv var saksordfører for på Stortinget.

* Øyvind Halleraker ble første gang innvalgt på Stortinget fra Hordaland i 2001. Han er utdannet fotograf.

Halleraker fratrådte tirsdag som Høyres samferdselspolitiske talsmann og skiftet sete fra transportkomiteen til kommunalkomiteen. Han beklager at alle økonomiske interesser og verv ikke er oppført i Stortingets register.

– Dette er en veldig uheldig sak for oss og for Øyvind Halleraker personlig. Vi skulle alle veldig gjerne ha vært dette foruten, sier Solberg til NTB.

Anklager om utidig rolleblanding har sendt flere rødgrønne statsråder til grilling i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Nå er det Høyre selv som får unngjelde.

– Uryddighet, rolleblanding og mangel på innrapportering av opplysninger skaper et bilde som jeg ikke liker at kommer fra Høyre. Det er dumt, men vi mener det samme når det skjer hos oss som når det skjer hos andre partier, sier Høyre-lederen.

136.000 kroner

Halleraker har trukket seg fra en rekke styreverv, men lar det bli opp til partiledelsen å avgjøre om han i tillegg skal frasi seg vervet som visepresident i lobbyorganisasjonen til bompengeselskapene i Europa (Asecap).

Det får han lov til å beholde av partilederen, hvis han selv ønsker det.

– Hallerakers engasjement i Asecap var klarert med partiet på forhånd. Jeg mener det er en styrke for partiet og norsk politikk at vi kan følge nøye med på EU-systemets utvikling.

Bakgrunn: Halleraker beklager og trekker seg

Som godtgjørelse og honorar for arbeidet i Asecap har Halleraker siden 2005 mottatt 136.600 kroner, framgår det av redegjørelsen han tirsdag sendte Høyre og Stortingets presidentskap. Pengene er utbetalt fra den norske lobbyorganisasjonen Norvegfinans til Hallerakers selskap Bømlo Foto AS, men ble aldri innrapportert til Stortinget.

– De økonomiske forholdene i denne saken har jeg ikke kjent til. De har heller ikke vært kjent for den øvrige partiledelsen, hevder Solberg.

– Ikke noe å skjule

Halleraker beklager også at hans navn ble brukt av selskapet Via Futura AS som vant et anbud om drift av Arnatunnelen.

– Dette var en feil, og Via Futura har nå frasagt seg sitt oppdrag for Arnatunnelen AS, sier Halleraker.

Les også: Solberg: – Halleraker må rydde opp

Han avviser at han lot være å rapportere om alle sine interesser og inntekter til Stortinget fordi han hadde noe å skjule.

– Internt på Stortinget og i deler av byråkratiet har dette vært relativt godt kjent. Men det hjelper så lite, fordi jeg sviktet å informere mine velgere gjennom registeret vi folkevalgte i 2008 vedtok å etablere, poengterer Halleraker.

At han trekker seg fra flere verv og selv ba om overflytting til kommunalkomiteen, forklarer han med et ønske om å «fjerne enhver tvil som kan oppstå knyttet til min habilitet», som det uttrykkes i et brev som er lagt ut på Høyres nettsider.