Politiet aksjonerte mot romfolk i Oslo

Romfolk inne i et fraflyttet hybelhus på Skøyen i Oslo mandag morgen Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Les mer Lukk

Romfolk står igjen på bar bakke etter de ble kastet ut fra det tomme hybelhuset på Skøyen mandag ettermiddag. Oslo-politiet er oppgitt over myndighetenes håndtering av utenlandske tiggere.

Det venter ikke noe nytt botilbud for de 14 personene som ble kastet ut fra hybelhuset på Skøyen i Oslo.

Oslo-politiet mener det er paradoksalt at politikerne mener at fattigdom ikke skal kriminaliseres, samtidig som de ber politiet bruke alle midler overfor tiggerne.

– Vi er nokså sikre på at det ikke vil hjelpe dem ut av fattigdom, sier visepolitimester Roger Andresen ved politiet i Oslo.

Bakgrunn: Huseier sier romfolk må ut innen et døgn

– Flytter problemet videre

Å kaste ut romfolket blir å flytte problemet til et annet sted, mener Frelsesarmeen.

– Det finnes vel ikke noe tilbud, så det blir å jage dem fra skanse til skanse, sier regionleder Frode Woldsund til NTB. Han forteller at de romfolkene som er i Oslo, ikke har rett til sosialhjelp som for eksempel bolig.

Frelsesarmeen har et akuttilbud når temperaturen faller under ti kuldegrader om vinteren, og selv om det ikke er så kaldt nå, kan de fortsatt tilby dusj og toalett, samt en matbit og en kopp kaffe tre kvelder i uken.

Woldsund sier det er vanskelig å vite hva som kan gjøres med den vanskelige situasjonen, og at den store utfordringen er at det ikke gjøres nok i hjemlandet.

Les også: Venter storinnrykk av tiggere i sommer

Gikk frivillig

Hybelhuset er eid av det kommunale foretaket Omsorgsbygg, som ba politiet om bistand til å kaste ut okkupantene.

– Vi kom hit etter melding om et innbrudd i dag. Vi fikk melding fra Omsorgsbygg om at nærmere 70 personer kunne være inne i bygget, som verken har innlagt vann eller strøm, sier politiets innsatsleder Tore Barstad til TV 2.

– Det er selvfølgelig en vanskelig situasjon for politiet å være i, sier Barstad.

De 14 personene som befant seg inne i huset ble anmeldt av politiet. Ingen av dem satte seg til motverge da de ble kastet ut.

I en pressemelding gjorde Omsorgsbygg det klart at de ønsket politiets bistand til å kaste ut husokkupantene innen 24 timer.

– Det er ubeboelig, det er verken strøm, vann eller sanitære forhold. Det er uforsvarlig å oppholde seg der over tid og vi er bekymret for brannsikkerheten, sa kommunikasjonssjef Marte Svenneby i Omsorgsbygg Oslo KF til NTB.

Les også: Reagerer på Faremos tigger-utspill

Stått tomt

Det tomme hybelhuset har ifølge gruppen Boligaksjonen Rom for leie stått tomt i minst to år og har flere ganger vært benyttet av boligløse.

Gruppa viser til norsk lov og mener myndighetene har plikt til å sørge for rimelige overnattingstilbud til reisende og vanskeligstilte.

Aksjonsgruppa sier de «tilbyr markedsleie for å sove i ro».

Så sent som torsdag fjernet politiet rundt 70 romfolk som hadde slått leir ved Vannspeilet i Middelalderparken. Tidligere samme dag ble de kastet ut fra den okkuperte bygningen Borgen i Gamlebyen.

Oslo kommune vil ikke opprette noe overnattingstilbud for romfolk.