Øygard og kona forklarte seg om «grisepraten»

Your browser doesn't support HTML5 video.

Kona står last og brast med Øygard
Reidun Øygard (50) viker ikke fra ektemannens side. Men hun medgir at måten den tidligere ordføreren snakket med jenta på var uakseptabel.

Reidun Øygard har stått last og brast med sin mann siden overgrepssaken kom på politiets bord. Hun opprettholdt sin støtte da hun mandag ettermiddag inntok vitneboksen i Eidsivating lagmannsrett.

Kona hevder hun ikke gjorde noen observasjoner som kunne antyde at mannen hennes hadde et seksuelt forhold til en 36 år yngre, mindreårig jente.

Verken SMS-er eller det Øygard selv har medgitt kan oppfattes som seksualisert innhold i Skype-samtalene, har fått henne til å tvile.

– Jeg har for det meste fått dette referert i mediene, og kjenner ikke alle detaljene. Jeg tar avstand fra det. Ordbruken er helt uakseptabel, sa Reidun Øygard.

Ved en anledning så hun med egne øyne at Rune Øygard skrev en SMS til jenta hvor han erklærer at han «elsker deg og bare deg». Hun reagerte også på at den tidligere ordføreren skrev at tenåringen var «den fineste jenta» og at han var glad i henne.

Les også: Kona står last og brast med Øygard

Viktigst som bevis

Som vitne i saken har ikke Reidun Øygard hatt lov til å være i salen i løpet av den første uka. Ifølge Øygards forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, akter hun nå å følge ankesaken til den er avgjort. Konas støtte er sentral for Øygard, ifølge forsvareren, men likevel er det viktigste at hun ikke har gjort noen observasjoner som skulle tyde på et seksuelt forhold mellom ektemannen og jenta.

– Den viktigste rollen hennes nå er jo ikke å være støttespiller, men å bekrefte historien, særlig om hva som foregikk på hytta på Kråkenes, som er det verste punktet i tiltalen. Det gjorde hun allerede i det første avhøret, sier Larsen til NTB.

Jentas bistandsadvokat påpeker imidlertid at om kona ikke så noe, så betyr ikke det at overgrepene ikke skjedde. Hennes klient har forklart at overgrepene bare skjedde da hun var alene med Øygard.

– Slik hun forklarte seg i dag, evner hun uansett ikke å belyse noen av kjernespørsmålene i denne saken, sier bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal til NTB.

Les også: Øygards SMS: «Er du like forelsket i meg?»

– Husker ikke

Øygard avsluttet sin forklaring mandag formiddag, og gjentok flere ganger at han ikke vil at juryen skal synes han er lite troverdig. Derfor sier han «husker ikke» når han får spørsmål han svarte utfyllende på i tingretten Forsøkene på å besvare aktoratets spørsmål i tingretten om utdrag fra Skype-samtalene fikk alvorlige konsekvenser, medgir Øygard. Derfor vil han i denne omgang bare svare bastant på ting han kan være helt sikker på.

– Jeg vil ikke spekulere og synse som i tingretten. Det ble ikke oppfattet som troverdig, og det vil jeg ikke bli offer for igjen, sa Øygard under utspørringen til statsadvokat Thorbjørn Klundseter.

Sør-Gudbrandsdal tingrett la avgjørende vekt på de 80 sider lange Skype-loggene i dommen på fire års fengsel i fjor. De dokumenterer fire-fem samtaler mellom Øygard og jenta, fordelt på til sammen nesten 1.000 enkeltmeldinger. Der sier Øygard blant annet at han «sitter naken», spør om hun er «blaut» og sier at han «vil ta på deg». Andre meldinger synes å ha en betydelig mer seksualisert karakter.

Øygard bruker ordet «slurp» ved flere anledninger, men hva betyr det egentlig, lurte aktor.

– Det er Donald-språk, svarte Øygard.