Millioner av dollar fra CIA til Karzais kontor

Utenriksminister John Kerry i samtale med president Hamid Karzai under et møte i Brussel. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Titalls millioner dollar i kontanter er i over ti år levert i kofferter, ryggsekker og plastposer til kontoret til Afghanistans president Hamid Karzai fra CIA, skriver New York Times.

CIA hadde som formål å kjøpe innflytelse med disse såkalte spøkelsespengene, men de endte opp med å bygge opp under korrupsjon og gi mer makt til krigsherrene. Det undergraver USAs tilbaketrekning ifølge kilder i den amerikanske administrasjonen.

– Den viktigste kilden til korrupsjon i Afghanistan har vært USA, sier en amerikansk tjenestemann.

CIA avviser å kommentere påstanden, og utenriksdepartement har heller ingen kommentar med det første. Heller ikke fra Kabul er det offisielle kommentarer.

– Vi kalte det spøkelsespenger. De kom i hemmelighet og forsvant i hemmelighet, sier Khalil Roman, som var Karzais stabssjef fra 2002 til 2005, til avisa.

Les også: Israel starter oljeleting på Golanhøydene

Standard prosedyre

I over et tiår ble pengene levert hver måned til presidentens kontor. Overlevering av penger har vært standard prosedyre fra CIAs side i Afghanistan siden krigen startet.

Det virker ikke som kontantutbetalingene er gjenstand for kontroll eller restriksjoner som vanligvis er innført på amerikansk bisand til landet eller CIAs formelle hjelpeprogrammer, som finansiering av afghansk etterretning.

Det virker heller ikke som utbetaling er brudd på amerikansk lov.

Det er ingenting som tyder på at Karzai selv har mottatt penger personlig, ifølge afghanske tjenestemenn.

Amerikanske og afghanske tjenestemenn sier at hensikten med pengene var å sikre adgang til Karzai og hans indre sirkel, og sikre CIAs innflytelse i presidentpalasset, der mye makt er samlet i Afghanistans sentraliserte system.

Les også: Obama på besøk i Israel

Bånd til narko og Taliban

Mye av pengene er gått til krigsherrer og politikere, som i mange tilfeller har bånd til narkotikaproduksjon og smugling eller til Taliban, skriver avisa.

Ifølge tjenestemennene støttet CIA opp under de samme grupperingene som amerikanske diplomater og politi forsøkte å bygge ned og fjerne. Dermed var regjeringen i organisert kriminalitets vold.

I 2010 sa Karzai at hans kontor mottok sekker med penger fra Iran, men at dette var en åpen form for bistand som dekket utgiftene ved palasset. Han sa da at også USA leverte penger.

Under mesteparten av Karzais elleve år lange styre har det vært lite interesse for å motarbeide korrupsjon i hæren eller politiet.

Landets to mektigste institusjoner mottar milliarder av dollar fra givere hvert år, men strir med bare å rekruttere og opprettholde en styrke mens mange deserterer. (©NTB)