Øygards forklaring slutter med det verste

SKYPE: Mandag starter gjennomgangen av de såkalte Skype-loggene som siste del av Rune Øygards forklaring under ankesaken. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Les mer Lukk

Før Rune Øygard kan avslutte sin forklaring for Eidsivating lagmannsrett mandag, må han gjennom det som aller minst taler til hans fordel i overgrepssaken – de belastende Skype-loggene.

En formateringsfeil i dokumentet med de ofte omtalte Skype-loggene førte til at Rune Øygard ikke fikk avsluttet sin forklaring under ankesaken i Eidsivating lagmannsrett torsdag.

Konstituert lagmann Ørnulf Røhnebæk ville ikke ta sjansen på at det skulle oppstå uklarheter eller tvil om fakta for juryen som skal stilling til skyldspørsmålet i overgrepssaken mot den tidligere Ap-ordføreren i Vågå.

Loggene, som Øygard selv stemplet som «griseprat» med den 36 år yngre jenta, blir oppfattet som beviset som rammer ham hardest når det sammenholdes med hennes forklaring.

– Jeg håper retten og juryen tenker på dette på samme måte om dette som Øygard selv gjør. Han har lagt seg på et nivå som ikke er typisk for ham. Han har kommunisert på en helt uakseptabel måte med en ung jente, sier Øygard forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, til NTB.

Les også: 17-åringen hevder hun ga Øygard samleie som trøst

Erkjenner samtalene

Den mangeårige ordføreren og populære politikeren med venner og nettverk helt til topps i Arbeiderpartiet, hevder han jenket seg etter måten tenåringsjenta snakket på da de ble kjent i 2009.

– Om dette er troverdig eller ikke spiller ikke noen rolle. Han har jo gjort det og han forklarer at han har gjort det i fascinasjon over jenta og for å få tillit fra henne og for å holde henne fornøyd, fortsetter forsvareren.

Les også: - Øygard ga troverdige svar

Skype-loggene, som nå blir det siste inntrykket Rune Øygard skal gi sin forklaring om til lagmannsretten, var direkte fellende for ham da tingretten tok stilling til saken i fjor. Tingrettsdommer Torunn Kvisberg skrev at Øygards forklaring i retten ikke hadde noen troverdighet opp mot det som var dokumentert av kommunikasjon på Skype.

Les også: Aldri sett på 17-åringen som «kjærlighetsobjekt»

Kona vitner

Den nå 17 år gamle jenta har fortalt at Øygard skal ha gjennomført over 50 samleier med henne, mens den tiltalte selv avviser alle anklager. Han har forklart at han tok seg av jenta, nærmest som et fosterbarn, og at det tross en svært spesiell og seksualisert tone mellom dem, aldri har vært snakk om emosjonell eller seksuell tiltrekning fra hans side.

Les også: Tekstmeldingene er meget uheldige

Mandag skal også Rune Øygards kone Reidun, vitne i retten. Hun vil, ifølge Mette Yvonne Larsen, bekrefte ektemannens versjon av historien.

– Dere vil få høre i retten av Øygard nærmeste at de sa han ikke burde ha snakket på den måten med henne, sier Larsen.