Hver femte jobbsøker jukser med CV eller vitnemål

JUKSER: CV-juks er ikke uvanlig. Flere selskaper har nå innført grundig bakgrunnssjekk av alle som søker jobb hos dem. Foto: Colourbox.com Les mer Lukk

Hver femte person som søker jobb, leverer CV eller vitnemål som inneholder grove feil, skriver Aftenposten.

I halvparten av tilfellene er feilene så alvorlige at arbeidsgivere ikke vil ansette dem. Tallene kommer fra selskapet Semac, som gjennomfører bakgrunnssjekk før ansettelser.

– Oppsiktsvekkende mange tas i så mange unøyaktigheter og feil at de forsvinner ut av søknadsbunken, sier Semacs daglige leder Hans Erling Stausland til Aftenposten.

Les også: Slik skriver du CV

Han har sammen med sine kolleger de siste tre årene avslørt dokumentforfalskninger, falske identiteter og jobbsøkere som lyver på seg ansvar, eller som trikser vekk tidligere arbeidsgivere fra CV-en.

DNB og Telenor er to av selskapene som nylig innførte omfattende bakgrunnssjekk av alle som søker jobb hos dem. DNB har flere ganger avslørt grove løgner, opplyser fagsjef for rekruttering, Glenn Menkin.

Den tidligere Frp-politikeren og toppsjefen i Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, Liv Løberg, har forklart at hun søkte over 200 jobber uten å bli kalt inn til intervju. Derfor falt hun for fristelsen til å bruke falske vitnemål.

Les mer: Liv Løberg forklarte CV-juks i retten