Eksperter frykter voldsom pollensesong

Kaldt vær har forsinket årets sesong, og resultatet kan derfor bli en svært voldsom og intensiv pollenperiode. Foto: Colourbox.com Les mer Lukk

Eksperter frykter at årets bjørkepollenspredning blir ekstra voldsom og intensiv. Mange nye pollenallergikere kan bli resultater, advarer ekspertene.

Vanligvis starter pollenspredningen i april i Sør-Norge. Men ikke i år.

– Vi forventer at bjørkepollenspredningen starter en av de første maidagene, sier seniorforsker og pollenanalytiker Hallvard Ramfjord i Astma- og Allergiforbundet til VG.

Kaldt vær har forsinket årets sesong, og resultatet kan derfor bli en svært voldsom og intensiv pollenperiode. Eksperter avisen har snakket med, forklarer at særlig de første døgnene kan bli intensive, fordi den forsinkede sesongåpningen gir bjørka kortere tid til å komme i mål med blomstringen.

– Når temperaturen går i været vil man få brå modning av pollen sammenlignet med en vanlig sesong, sier Ramfjord.

Les også: - Ta medisinene nå - plutselig kommer finværet

Folk som fra før er pollenallergikere, vil få kraftigere symptomer desto større tettheten av pollen er, og med veldig høy tetthet, kan man også få nye allergikere, forklarer han.

Det er særlig barn og tenåringer som er i faregruppen, men folk i andre aldersgrupper slipper ikke unna. Stadig flere utvikler pollenallergi.

– Det er sammensatte årsaker, men mange studier peker på at ting som forurensing og kjemikalier i hverdagen gjør kroppen sensitiv overfor disse stoffene. Kroppen feiltolker proteiner i pollen og tror det er farlig, og produserer derfor histamin som gjør at man får symptomene, sier kommunikasjonssjef Bo Gleditsch i Norges Astma- og Allergiforbund.

Han oppfordrer folk til å ta dette alvorlig og gå til lege hvis det klør i nesen over tid.

– Ubehandlet pollenallergi kan i verste fall føre til astma, sier han.