Joly refset oljenorge på grønt landsmøte

Eva Joly gikk lørdag hardt ut mot den norske oljepolitikken. Arkivfoto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix) Les mer Lukk

EU-parlamentarikeren Eva Joly refset oljenasjonen Norge da hun talte på landsmøtet til De Grønne i Oslo lørdag.

Norsk-franske Joly pekte blant annet på den manglende sammenhengen mellom Norges regnskogsatsing på den ene siden og Oljefondet og Norsk Hydros investeringer i Brasil på den andre.

– Det er for å unngå situasjoner som dette at vi trenger dere – De Grønne. Et parti som virkelig interesserer seg for urbefolkningen, klimaendringene og fremtiden. Som bryr seg om mennesker, ikke bare grådigheten til de multinasjonale selskapene, sa Joly.

Hun snakket også om hvordan de tradisjonelle politiske blokkene viser nødvendigheten av en ny, grønn akse i norsk og europeisk politikk.

– Høyresiden og sosialistene har samme problem. De fører en politikk fra det forrige århundret. Vår levestandard har vært basert på en utnytting av andre deler av verden. Vi må se sammenhengen mellom Norge og Brasil. Vi må lage en modell som er gyldig over hele verden. Derfor er kampen mot skatteparadisene, som jeg har ført i femten år, viktigere enn noen gang, sa Joly.

Eva Joly er EU-parlamentariker for valgforbundet Europe Écologie og tidligere presidentkandidat for De Grønnes franske søsterparti, Europe Écologie– Les Verts.

Som forhørsdommer ble hun kjent som korrupsjonsjeger i Elf Aquitaine-saken på 90-tallet, og hun har skrevet en rekke bøker.