Endelig enighet om ny regjering i Italia

Nestlederen i Demokratisk parti Enrico Letta har sittet i intense forhandlinger for å få på plass en samlingsregjering som skal redde landet ut av den politiske lammelsen. Foto: Max Rossi (Reuters) Les mer Lukk

Etter måneder med politisk kaos og en rekke mislykkede forsøk, klarte italienske politikere til slutt å enes om en regjering. 46 år gamle Enrico Letta blir ny statsminister.

Fakta om den politiske situasjonen i Italia:  
 • Italia har vært styrt av en teknokratregjering ledet av økonomen Mario Monti etter at Silvio Berlusconi mistet støtten i nasjonalforsamlingen i 2011.
 • Valg på ny nasjonalforsamling ble holdt 24. og 25. februar, etter at Berlusconis høyreparti PDL hadde trukket sin støtte til Monti.
 • Sentrum-venstre-koalisjonen ble størst med 29,5 prosent og fikk flertall i deputertkammeret, men mangler flertall i senatet, som trengs for å kunne danne regjering.
 • For å få flertall i senatet har koalisjonen trengt støtte fra enten PDL eller Beppe Grillos Femstjernersbevegelse.
 • Sentrum-venstre-lederen Pier Luigi Bersani ga raskt opp å danne regjering på dette grunnlaget, og flere andre forsøk på gå gi landet en ny regjering har mislyktes.
 • Samtidig har president Giorgio Napolitano vært inne i de siste ukene av sin presidentperiode. Etter flere mislykkede forsøk på å velge en etterfølger, gikk den 87 år gamle presidenten med på å ta gjenvalg for en ny periode.
 • Napolitano ga onsdag sentrum-venstre-politikeren Enrico Letta fra Demokratisk parti i oppdrag å danne ny regjering. Lørdag kunne Letta orientere presidenten om at regjeringsforhandlingene var i mål.

Enrico Letta

 • Enrico Letta er født i Pisa 20. august 1966.
 • Han har i en årrekke vært med i Europas politiske elite, men har likevel holdt en lav profil. Han snakker flytende engelsk og har et godt grep om økonomisk politikk.
 • Studerte statsvitenskap og var tidlig en aktiv kristeligdemokratisk ungdomspolitiker.
 • På 1990-tallet jobbet han i finansdepartementet da Italia søkte om å delta i eurosamarbeidet.
 • Han ble som 33-åring europaminister i venstreregjeringen til Massimo D'Alema og har også sittet i regjeringene til Giuliano Amato og Romano Prodi. Han har også vært medlem av EU-parlamentet.
 • Siden Demokratisk parti ble dannet i 2007, har han vært med i partiets sentralstyre, og han er nå partiets nestleder. Partiet ble dannet da en rekke små sentrumspartier slo seg sammen med restene av Italias kommunistparti.
 • Har vært gift to ganger og har tre barn.

(Kilder: Reuters, AFP og NTB)

Enrico Letta er nestleder i Demokratisk parti og fikk onsdag i oppdrag av president Giorgio Napolitano å forsøke å danne ny regjering. Allerede to dager etter hadde Letta løst oppgaven.

– Jeg håper denne regjeringen kommer raskt i gang med arbeidet og blir preget av samarbeidsånd, uten fordommer og konflikter, sa president Napolitano etter at Letta hadde orientert ham om regjeringssammensetningen.

Les også: Bersani klarte ikke å danne regjering i Italia

Presidenten sier han har tro på at koalisjonen bestående av representanter fra både høyre- og venstresiden vil bane vei for et godkjentstempel også fra nasjonalforsamlingen.

Yngre krefter

Letta representerer med sine 46 år et generasjonsskifte i italiensk politikk, og den nye statsministeren kommer til å jobbe tett med høyrepartiet til eksstatsminister Silvio Berlusconi.

Berlusconi fikk ingen plass i den nye regjeringen. Men hans nære allierte og partifelle i PDL Angelino Alfano blir visestatsminister og innenriksminister.

Les også: Italia kan få nyvalg om få måneder

Finansministerposten går til visesentralbanksjef Fabrizio Saccomanni, mens tidligere EU-kommissær Emma Bonino fra sentrum-venstre blir utenriksminister.

Ifølge Letta vil det også være flere kvinnelige statsråder i den nye regjeringen enn noen gang tidligere.

Kaotisk

Den politiske situasjonen i Italia har vært kaotisk i lengre tid, spesielt siden valget i februar. Det nye politiske landskapet viste seg å være et vanskelig utgangspunkt for å få på plass en ny regjering.

Avtroppende statsminister Mario Monti leverte inn sin avskjedssøknad i desember i fjor. Men siden de folkevalgte tidligere ikke har klart å stable en ny regjering på beina, har han fortsatt å styre landet ved et forretningsministerium.

Les også: Valgkampen avrundes i Italia

Den nye regjeringen skal etter planen formelt utnevnes søndag. Deretter skal den legges fram for godkjenning av nasjonalforsamlingen, noe som vil skje tidlig neste uke.